Öne Çıkanlar gündem özeti gündem başlıkları Afrin çin Muhbir ysk Hakkari pkk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti A Milli Kadın Voleybol Takımı ak parti sözcüsü ömer çelik

FED Nedir?

FED Amerika Merkez Bankasıdır. Ülkenin parasal istikrarını korumak amacıyla 23 Aralık 1913 yılında Kongrenin çıkardığı bir yasa ile kurulmuştur. Uzun yıllar, özellikle tarım sektöründeki kredi talebini düzenleme işlevi görmüş ancak büyük buhran sırasında sistemin ciddi bir krizi kaldıramayacak güçte olduğunun ortaya çıkmasının ardından Başkan Roosevelt 1935 yılında modern Merkez Bankasını kurarak onu geniş yetkilerle donatmıştır. FED aynı zamanda Amerikan Doları basımı ve dağıtımı hakkını da elinde bulunduruyor.

FED’ in Amaçları

FED’in diğer Merkez Bankaları gibi bazı amaçları vardır. Bunlar; fiyat istikrarının sağlanması, para ve döviz piyasasında istikrarın sağlanması, sürdürülebilir büyüme ve tam istihdamın sağlanmasıdır.

FED’ in Görevleri

Ekonomik duruma göre değişen sıkı ya da gevşek Para politikasının uygulanması, para politikasının uygulanması, para arzının kontrolü, bankalar ve hükümet için son kredi mercii konumunda olma, Ülkedeki Altın ve döviz rezervlerini yönetme, bankacılık sektörünün düzenlenmesi ve denetlenmesidir.  Bir diğer önemli görevlerinden biride enflasyon ve döviz kurunu yönetmek için resmi faiz oranını belirlemektir. Bunu çeşitli para politikaları ile yapar ve piyasada etkin olmasını sağlar.  En önemli görevi kağıt para basmaktır. IMF üyesi olduğu için bu parayı altın karşılığında basamaz.

FED’ in Yönetimsel Şekli

FED farklı bir yapıya ve yönetimsel şekle sahiptir. FED, 5 organa sahiptir.  Bunlar; Yönetim Kurulu  (Guvernörler Kurulu), Federal Serbest Piyasa Komitesi ( FOMC), 12 Fedaral Reserve Bankası, Üye Bankalar ve Danışma Kurullarıdır.

FRS (Federal Reserve System), ülkedeki 12 bölgenin merkez bankalarından  ve bir yönetim kurulundan oluşur. Her bölgenin de kendine ait yönetim kurulu ve merkez bankası başkanı vardır. FOMC yılda 8 kere yapılır. Bu sayı gerekirse artırılabilir.  FED’in sermayesi üye bankalara aittir. Üye bankalar sermaye ve karlarının % 6’sı kadar Federal Rezerv Bank hissesi alır ve bunun % 3’ü ödenmiştir. Kalanı ise  Guvernörler Kurulu’nun kararına bağlıdır.  Ticari Bankalar ise % 6 kar payı alır.

FED’in Piyasalardaki etkisi

FED tıpkı diğer gelişmiş ülkelerin merkez bankaları gibi siyasi hükümetinin yönetimin de  değil bağımsızdırDolar dünyada en güçlü para birimidir.  Hisse senetlerinden para birimi ve emtia fiyatlarına kadar bir çok varlık üzerinde etkili olabilen FED’in  para politikaları, küresel yatırımcılar tarafından dikkatle incelenmektedir.  Bankanın aldığı kararların yanında, parasal genişleme ve faiz oranı üzerinde yapacağı değişiklere ilişkin beklentiler bile piyasalarda sert hareketler görülmesine neden olabilir.  Dolayısı ile ABD dünyadaki en büyük ekonomi olduğu için FED’in her kararı dünya ekonomisini ciddi bir şekilde etkilemektedir.   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.