Öne Çıkanlar bugünün gündemi gündem özeti gündem başlıkları Afrin ysk Hakkari Muhbir çin pkk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti A Milli Kadın Voleybol Takımı

FT: Mevduata İlişkin Kararların Ardından Lira Toparlandı

Türk Lirası’nı koruma çabaları çerçevesinde Lira mevduatına uygulanan stopaj oranlarının düşürülmesinin ardından Liranın, Dolar ve Euro’ya karşı güçlenmesi dikkat çekti. Financial Times gazetesi, Liranın, düşüşünü durdurmayı amaçlayan son önlemin açıklanmasından sonra yükseldiğine dikkat çekti.

İngiliz ekonomik gazetesi Financial Times, “Türkiye, para birimini korumaya yönelik son adımı üzerine Lira toparlandı” başlığı haberine, “Türkiye’nin para birimi, Cuma günü otoritelerin Liranın düşüşünü durdurmayı amaçlayan son önlemini açıklamasından sonra yükseldi” sözlerine girdi.

Bunun ardından Liranın “Ağustos ayını, 17 yıl önce yaşanan ekonomik krizden bu yana en büyük düşüşle kapatacağını” yazan gazete,  “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cuma günü para biriminin gerilemesinin geçici olduğunda ısrar etti ve ülkesinin ABD’nin bir operasyonunun kurbanı olduğu savını tekrarladı” ifadelerini kullandı.

Haberde, Cuma günü gelişmelerinin Türk hükümetinin bir yılı aşkın Lira mevduatını stopajdan muaf tutulacağını açıklamasının ardından geldiği belirtilirken, kararın Lira mevduatını teşvik etmeyi amaçladığı kaydedildi.

Ancak FT’nin değerlendirmesini aktardığı ING döviz stratejisi bölümü başkanı Chris Turner,  mevduat stopajına ilişkin kararın “Liranın zayıflığını durdurmak için yeterli olmayacağını” savunurken, atılan adımın Lira üzerindeki olumlu etkisinin “kısa vadeli olacağını” öne sürdü.

Haberde, pazartesi günü açıklanması beklenen enflasyon verilerinin yakından inceleneceği,  yatırımcı ve analistlerin Liranın değer kaybının fiyat artışlarını nasıl etkilediğini görmek istedikleri de belirtildi.

FT’ye göre,  Eylül ortasında gerçekleşmesi öngörülen Merkez Bankası Papa Politika Kurulu toplantısı merakla bekleniyor. İngiliz gazetesi, Merkez Bankası’nın Temmuz toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyerek birçok gözlemciyi şaşırttığını da yazdı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.