Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası erdoğan Hakkari çukurova belediyesi HAVA HAREKATI recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon chp haberleri

GAİB Koordinatör Başkanı Çıkmaz: Antep Fıstığı İhracatımız Artıyor

Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, çikolatadan, yemeklere kadar birbirinden farklı alanda kullanılan antep fıstığının dünyanın birçok ülkesine ihraç edildiğini belirterek, “2011 yılından bu yana 2014 yılını saymazsak Antep fıstığı ihracatımızda artış görülüyor” dedi.

GAİB Koordinatör Başkanı Çıkmaz yaptığı açıklamada, bu yılın Ocak-Ağustos döneminde 61 milyon 145 bin dolarlık Antep fıstığı ihracatı yapıldığını belirtti. Ürünün farklı ülkelerde de yetiştiğini ancak lezzet bakımından antep fıstığı tadını vermediğini vurgulayan Çıkmaz, “Antep fıstığı ile diğer ülkelerde yetiştirilen fıstığı mukayese bile edemeyiz” dedi. 

Geçen yıl 75 milyon 446 bin dolarlık antep fıstığı ihracatına imza attıklarını hatırlatan Çıkmaz, bu yıl geçen senenin rakamını geçeceklerine inandıklarını ifade etti. En fazla ihracatı 2013 yılında yaptıklarını anımsatan Çıkmaz, 2011’i 40 milyon 214 bin dolarlık dışsatımla bitirdiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“2012’de 52 milyon 192 bin dolara ulaştık ve 2013’te zirveye ulaştık; bu yılı da 79 milyon 449 bin dolarlık ihracatla bitirdik. 2014 yılında farklı sebeplerden ötürü ihracatımız 2013’e göre yüzde 47 düşerek 42 milyon 363 bin dolara geriledi. Neyse ki 2015 yılında toparlandık ve 75 milyon 446 bin dolarlık ihracat yaparak moralimizi düzelttik. Bu yılın 8 aylık diliminde de 61 milyon 345 bin dolarlık Antep fıstığı satımı yaptık. Yılsonunda geçen yılın fiyatını aşacağımıza inanıyoruz.”



En Fazla İhracat İtalya’ya Yapılıyor

Çıkmaz, dünyanın birçok ülkesine antep fıstığı yedirdiklerini belirterek, ürünün farklı tatlarda kullanıldığını söyledi. Çerez olarak tüketilen fıstığın çikolatadan, yemeklere varıncaya kadar birbirinden farklı alanlarda kullanıldığını vurgulayan Çıkmaz, tanıtım gruplarının ürünü tanıtmak için çeşitli çalışmalara imza attığını ifade etti.
Tanıtımlar sayesinde bugün İtalya’dan İngiltere’ye, İsrail’den Hollanda’ya kadar geniş bir alanda antep fıstığı tüketildiğinin altını çizen Çıkmaz, rakamlara bakıldığında 8 ayda en fazla ihracatın, 18 milyon 456 bin dolarlık ihracatla İtalya’ya yapıldığını İtalya'yı 9 milyon 157 bin dolarlık ihracatla Almanya'nın takip ettiğini belirtti.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.