Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI erdoğan Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan

Gazprom’la Botaş Arasındaki Yeni Anlaşma Yankı Buldu

Rus gaz devi Gazprom’un, “Türk Akımı” boru hattının kara kısmının döşenmesine ilişkin olarak Türkiye ile anlaşmaya varıldığı bildirilirken, yeni anlaşmanın iki ülke arasındaki gaz fiyatı anlaşmazlığının giderilmesinin ardından imzalandığının altı çiziliyor.

Yeni anlaşmayı duyuran Rus devletine ait İngilizce haber kanalı Russia Today, “Rus devet enerji devi Gazprom, Türk hükümeti ile Rus gazını Avrupalı tüketicilere ulaştıracak Türk Akımı’nın kara kısımının döşenmesi için anlaşmaya vardı” dedi.

Tarafların, gaz fiyatları konusundaki “hukuki çatlak” nedeniyle rafa kaldırılmış olan anlaşmayı imzaladıklarını kaydeden RT, Gazprom’un açıklamasında BOTAŞ ile imzalanan anlaşmanın projenin uygulanması için “pratik adımlara geçilmesine olanak verdiğini” söylediğini anlattı.

Haberde, Gazprom’un açıklamasına atfen inşaa işlerinin Türk Akım Gaz Taşıma AŞ adlı ortak şirket tarafından yapılacağı, şirkette Gazprom ve Botaş’ın eşit miktarda payının olacağı bilgilerine yer verildi. 

Gazprom açıklaması öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazprom ve BOTAŞ’ın 2015-2016 dönemine ilişkin gaz ithalat fiyatlarına ilişkin hukuki anlaşmazlığı çözdüklerini duyurduğuna dikkat çekildiği haberde, Erdoğan’ın Rusya'nın Türkiye'ye 1 milyar dolar vereceği yönündeki fadeleri aktarıldı.

BOTAŞ’a ödenecek olan söz konusu tutarın iki yıllık yüzde 10.25’lik bir fiyat indirimi anlamına geldiğini anlatan RT, Gazprom’un fiyat indirimi anlaşmasını doğrulamakla birlikte ayrıntılı bilgi vermediğini kaydetti. Haberde, şu savlara da yer verildi:

“BOTAŞ’ın mesele çözümleninceye dek boru hattının kara kısmının inşasına yeşil ışık yakmayı reddettiği bildirilmişti. Şimdiye kadar Gazprom’a sadece boruhattının deniz altından geçen kısmının inşasına izin vermişti.”

RT, “Gazprom, Türk Akımı’nın derin su kısmının yapımını Nisan ayında tamamladı. İlk Rus gazının Türk Akımı’nın iki koldan akmaya Aralık 2019’da başlayabilir” dediği haberinde, Rusya ve Türkiye’nin Türk Akımı projesi konusunda Ekim 2016’da anlaşmaya vardıklarını belirtikten sonra  “İlk kolu, Türk tüketicilerine gaz sevkedecek diğer ise Güney ve Güneybatı Avrupa ülklerine gaz taşıyacak” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.