Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan Dünya Haberleri

“Genç Girişimcilerin Hemen Fon Ve Para Peşinde Koşması Yanlış”

Almanya’nın en büyük girişim organizasyonlarından biri olan Betahaus’unStartup elçisi olarak kabul edilen KatkaNagyova genç girişimcilere önemli tavsiyeler yaparak, genç girişimcilerin daha yolun başında iken fon ve maddi kaynak peşinde koşmasını yanlış ve anlamsız bulduğunu söyledi. KatkaNagyova, “Girişimcinin öncelikle fikrini ve aklını kusursuz bir şekilde organize etmesi lazım. Doğru bir planlama ile yönetilmeyen girişim maddi kaynağı da yönetemez. Bunun için öncelikle tecrübe edinmek lazım, tecrübeyi edindikten sonra yatırım bütçeleri peşinde koşulmalıdır” dedi.

ALMANYA’DA ÖZEL SEKTÖR STARTUP’LARA DESTEĞİN YÜZDE 80’İNİ KARŞILIYOR

Ortak çalışma alanlarının önde gelen ismi Workinton’un davetlisi olarak Türkiye’ye gelen KatkaNagyova, Almanya ve Avrupa’da startup’ların ağırlıklı olarak melek yatırımcılar tarafından desteklendiğini ifade ederek “Almanya’da Türkiye’deki gibi melek yatırımcı lisansı almaya gerek yoktur. Zaten melek yatırımcı ünvanı alan kişiler, üst düzey şirketlerde yönetim kademesinde bulunmuştur. Dolayısıyla iş fikrini takip eder ve bu fikre inandıkları içinde startup ekosistemi büyür. Bu konuda devletten destek beklemektense özel şirketlerin ve bunların yöneticilerinin devreye girmesinin yolu açılmalıdır” diye konuştu. Sadece Berlin’de 120’nin üzerinde inovasyon merkezi bulunduğunu sözlerine ekleyen KatkaNagyova, “O kadar büyük şirketler bu merkezleri destekliyor ki, devlet destekleri artık komik seviyede kalıyor. Özel sektör startup’lara desteğin yüzde 80’ini karşılıyor” dedi.

GENÇ GİRİŞİMCİLERE EN BÜYÜK KAYNAK İNGİLTERE’DEN


Startup’ları motive eden en önemli unsurun maddi beklentiler olduğunu aktaran KatkaNagyova, “Sadece Berlin’de bin 800 ile 3 bin arası start-up bulunmaktadır. 50’den fazla hızlandırıcı program ve 50 sektörelcoworking şubesi var. Yaklaşık 16 bin tane mentor, aktif 400 melek yatırımcı var. Almanya genelinde ise 31 bin iş geliştirici danışman var. Avrupa genelinde startup’lara sermaye yatırımında Almanya 333 milyon Euro ile üçüncü sırada yer alıyor. İkinci sırada 392 milyon Euro ile Fransa ve 1 milyar Euro ile İngiltere yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre 2016’nın ilk çeyreğindeki yapılan yatırım 2014’ün ilk çeyreğine göre tam iki kat daha fazladır” dedi.

AVRUPA İLE ABD ARASINDAKİ FARK


Avrupa’daki startup’ların kültürel bir değişim içine girdiğini ve daha çok teknoloji ile üretim işine odaklandıklarını söyleyen KatkaNagyova, Amerika’daki startuptrendinin Avrupa’dan farklı olduğunu vurguladı. Silikon Vadisi diye adlandırılan teknoloji bölgesinin ağırlıklı olarak sosyal medya ve kullanıcı deneyimi üzerine yoğunlaşan startup’lardan oluştuğunu söyleyen Nagyova “Avrupa’da üretim süreçlerini modernize edip kolaylaştıran girişimler ön plana çıkıyor. Hatta bu yönde ürün geliştirenler tercih ediliyor. ABD’deki sosyal medya stratup’larında ise büyük bir artış var. Haliyle rekabet daha da can alıcı seviyede gerçekleşiyor” dedi.

GENÇLERE 5 ALTIN KURAL


Türkiye’deki genç girişimcilere de önerilerde bulunan KatkaNagyova görüşlerini “Pazarı iyi tanıyın, Fikrinizi ve iş planınızı kusursuzlaştırın, Problemlerin üzerine gidin ve daha çok test yapın, Ekibinizi iyi kurun ve insanların ve üretim proseslerinin ihtiyaçlarını gözetin başlıkları altında özetledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.