HALKBANK GENEL KURULU YAPILDI: KÜÇÜK HİSSEDARLAR “KAYDİLEŞTİRME” MAĞDURU

ANKARA(ANKA) – Halkbank’ın Genel Kurulu yapıldı. Yaklaşık 15 bin küçük hissedarın 14 bini kaydileştirme yaptırmadığı için mağduriyet yaşıyor.

Türkiye Halk Bankası A.Ş.’nin 2014 yılı faaliyet dönemine ait Olağan Genel Kurulu bugün saat 14.30’da Ankara’da Genel Müdürlük binasında yapıldı.

-BANKA YÖNETİMİ DEĞİŞMEDİ-

Bankanın nama yazılı hisse senedi sahibi, küçük hissedarlarından Dr. Cengiz Özdiker, Halkbank’da “kaydileştirme” mağduriyeti yaşandığını iddia etti.

Halkbank’da küçük hissedar haklarının korunmadığını iddia eden Özdiker, küçük hissedarların mirasçıları için hak kaybı ve büyük bir mağduriyet doğurduğunu belirterek, “31 Aralık 2014 tarihine kadar kaydileştirilmeyen hisselerin Kanun gereği 3 ay içerisinde satılmak üzere Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne intikal ettirilmesi gerekiyor. Bu büyük bir mağruriyet doğuruyor” dedi.

Bir devlet bankası olan Halkbank’a kuruluşta yatırım yapan küçük hissedarların yıllardır haklarını korumak, soruna ciddi ve adaletli bir çözüm getirilmesi için ilgili makamlara başvurduklarını kaydeden Özdiker, “Ortaklar, banka hisse senetlerinin özel şahıslarca satın alınmasından günümüze kadar geçen süre göz önünde tutularak yeniden değerlendirilmesine ilişkin Hazine Müsteşarlığı ve banka genel müdürlüğünce çalışma yapılmasını hemen her Genel Kurul’da talep ettiler” diye konuştu.

-SADECE BİN HİSSEDAR KAYDİLEŞTİRME YAPTI-

Aile Büyüklerinden miras Halkbank nama yazılı hisse senetleri için küçük hissedarlara ve mirasçılarına 31 Aralık 2014’e kadar bankaya başvurup kaydileştirilme yaptırmalarının istendiğini belirten Cengiz Özdiker, “Kaydileştirme işlemi gereksiz ve hissedar hakları yönünden adil bir çözüm değil. Banka yönetiminin küçük hissedarlara yeterince çağrı yapmadı. E-devlet uygulamalarına rağmen hak sahiplerinin işlerini kolaylaştırmak yerine bir takım zorluklar ve adeta ispat mükellefiyeti yüklendi. 15 bini aşkın küçük hissedarından 14 bininin çeşitli sebeplerle kaydileştirme yaptıramadığından ciddi ve büyük ölçüde mağdur edildiğini” anlattı.

Halkbank’ın “C” Grubu hisselerine miras yoluyla sahip olan Cengiz Özdiker, 1938 yılında kurulan ve o yıllarda yapılan ilk özelleştirmede devlete güvenerek banka hisse senedini alanların bankanın sürekli büyümesine rağmen, hisse senetlerinin değerinin günden güne yitirildiğini ve hiçbir şey ifade etmez hale getirildiğini ifade etti.

Özdiker, Halkbank hisse sahiplerinin o yıllarda çok değerli olan yatırımlarına, Valilik Özel İdareleri ve Belediyelerin hisse satın almasına karşılık, zararla büyüyen kamu bankalarının Turgut Özal’ın Başbakan olduğu 1983 yılında KİT statüsüne alınmasıyla ilk büyük darbenin vurulduğunu belirtti.

-“ADİL BİR ÇÖZÜM GELİŞTİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”-

Özdiker, 30 yıldır hemen her hükümet döneminde siyasilere ve devlet bürokrasisine Halkbank küçük hissedarlarının sahipsizliğinin giderilmesi için başvurduklarını, genel kurullarda sorunu dile getirdiklerini, ancak hiçbir çözüm geliştirilmediğini belirten Özdiker, “Son yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Başbakanlığı döneminde, Bakan Ali Babacan’a ve ekonomi politikası ve Halkbank’la ilişkili tüm makamlara dilekçe verdik. Hissedarlar, ilgisizlikten şikayetçi. Halkbank nama yazılı hisse senedi sahipleri, kaydileştirme yaptırabilenler yanında miras hakları olup,  kaydileştirme yaptıramayanların da Anayasa gereği Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve diğer mer’i mevzuattan doğan, hukuki, idari ve mali haklarının korunmasını, ortaklık haklarının gözetilmesini ve konuya adil bir çözüm geliştirilmesini istiyoruz” diye konuştu. (ANKA)

(HM/OLÇ)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.