Öne Çıkanlar istanbul galatasaray myk EMİNE ERDOĞAN cumhurbaşkanı Kuşadası Belediyesi Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha ak parti yasama Koç Holdingin 2023 yılı net karı dinlenme tesisleri suriye

Havacılıkta Küresel Yolcu Talebinde Büyük Düşüş, Hava Kargoda Umutlu Yükseliş

THY  dahil 290 hava yolu şirketini çatısı altında toplayan ve  sivil havacılık trafiğinin yüzde 82'sini temsil eden Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), yolcu trafiğinin Şubat 2021'de hem COVID öncesi seviyelere (Şubat 2019) hem de bir önceki aya (Ocak 2021) kıyasla düştüğünü duyurdu. Küresel hava kargo ise artış hızıyla yeniden COVID-19 öncesi dönemin artış oranının üzerine çıktı. 

IATA verilerine göre Şubat 2021'de hava yolculuğu için toplam talep (gelir /yolcu kilometre RPK olarak ölçülen talep) Şubat 2019'a göre 74,7 azaldı

Şubat ayında dış hat yolcu talebi, Şubat 2019'un altında% 88,7 oldu; bu, Ocak'ta kaydedilen yıllık% 85,7'lik düşüşten daha fazla düşüş anlamına gelirken,Temmuz 2020'den bu yana görülen en kötü büyüme rakamı olarak kayıtlara geçti. Tüm bölgelerdeki performans, Ocak 2021'e kıyasla kötüleşti.

Öte yandan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA),hava kargo talebinin Şubat 2019'a göre% 9 artış gösterdiğini ve  hava kargo talebinin COVID öncesi seviyelerden daha iyi performans göstermeye devam ettiğini duyurdu. 

EN GÜÇLÜ PERFORMANS KUZEY AMERİKA VE AFRİKA BÖLGESİNDE 

Kargo ton-kilometre (CTK) cinsinden ölçülen küresel talep, Şubat 2019'a göre% 9, Ocak 2021'e göre ise +% 1,5 arttı. Latin Amerika dışındaki tüm bölgeler, COVID öncesi seviyelere kıyasla hava kargo talebinde bir iyileşme gördü.  Kuzey Amerika ve Afrika hava kargo talebinde en güçlü performans gösteren bölgeler oldu. 

AVRUPA'DA KARGO TALEBİ ARTIŞTA

THY' nin de içinde yer aldığı Avrupa bölgesinde Şubat ayında 2019'un aynı ayına göre talepte% 4,7 artış bildirildi. Kargo talebi, Avrupa'daki yeni corona kısıtlamalarından büyük ölçüde etkilenmedi ve çalışma koşulları, hava kargosu için destekleyici olmaya devam ediyor. 
Mevcut kargo ton-kilometrelerinde (ACTK'ler) ölçülen küresel kapasitedeki iyileşme, hükümetler COVID-19 vakalarındaki son artış nedeniyle seyahat kısıtlamalarını sıkılaştırdıkları için  yolcu tarafında yeni kapasite kesintileri nedeniyle durdu. Kapasite, Şubat 2019'a göre% 14,9 küçüldü.

EN BÜYÜK SORUN KAPASİTE AZLIĞI

IATA nın yeni Başkanı Willie Walsh yaptığı değerlendirmede "Hava kargo talebi sadece COVID-19 krizinden kurtulmakla kalmıyor, büyümeye de devam ediyor. Kriz öncesi seviyelerin% 9 üzerinde olan talep artışı iyi bir gelişme, ancak hava kargosu için ana zorluklardan biri yeterli kapasite bulmaktır. Ayrıca, sektörün güvenli bir şekilde yeniden başlatılması için hükümet planlarına ilişkin netlik ihtiyacı da vurgulanması gereken bir başka nokta. Yolcu talebinin nasıl toparlanabileceğini anlarken,  bu aynı zamanda hava kargosu için ne kadar göbek kapasitesinin mevcut olacağını da gösterecektir. Hava kargo operasyonlarını verimli bir şekilde planlayabilmekte kapasite konusu , genel iyileşme için kilit bir unsur olacak ”dedi.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.