Öne Çıkanlar AİLE Covid19 gündem özeti CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Melatonin hormonu Nicolas Baldeyrou Bharat Biotech Mangal En İyi Uluslararası Film

Hazine Ve Maliye Bakanı Albayrak: Artık Dolar Güvenilirliğini Yitirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Yaptığımız görüşmelerde birçok ülke Dolar üzerindeki bu hareketlerin kendileri için ne kadar tedirgin edici, tehdit edici bir durum ortaya koyduğunu birebir şahsıma dile getiriyor. İşte herkes net bir şekilde görmektedir ki artık Dolar güvenilirliğini yitirmiştir” dedi.

Bakan Albayrak, SETA tarafından düzenlenen İktidarının 16.Yılında AK Parti Sempozyumu’nda konuştu. Albayrak, ekonomik hareketliliğe ilişkin Merkez Bankası ve BDDK’nın piyasalardaki baskıyı azalmak için gerekli tüm tedbirleri aldığını belirterek, “Çok net söylemek istiyorum serbest piyasa kuralları çerçevesinde kalarak gereken tüm piyasa araçlarını devreye sokarak adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Saldırılara karşı aksiyon adımlarımızı hayata geçirirken reel sektörü bankalarımıza yönelik de bir dizi tedbir uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

“KUR ARTIŞINDAN ETKİLENEN FİRMALARI RAHATLATACAĞIZ”

Albayrak, bankalarla kredilerin yeniden yapılandırılmasına yönelik çerçeve anlaşmasında belli bir noktaya gelindiğini ve imzalandığını belirterek, “Bankalar ve BDDK ile birlikte kur artışından etkilenen firmalarımızı tespit ederek, kamunun da elini taşın altına koyduğu büyük bir dönüşümle firmalarımızı daha da rahatlamaya devam edeceğiz” dedi.

Banka ve özel sektörün sonuna kadar yanında olduklarını kaydeden Albayrak, “Türk bankacılık sektörü güçlüdür, sermaye yeterlilik oranları dünyadaki birçok ülkenin aksine yasal sınırın oldukça üzerindedir. Uluslararası standartların üzerinde bilanço yapısına sahip bankacılık sektörümüz yoluna çok daha güçlü devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

“TÜRK LİRAMIZIN DAHA DA GÜÇLENECEĞİNİ GÖRECEĞİZ”

Albayrak, aksiyon planları çerçevesinde firmaların döviz riskini azaltmaya yönelik gerekli düzenlemeleri hayata geçireceklerini kaydederek, “Ticaret ve iş hayatında tüm alışverişlerde kendi paramızla işlem yapılması için gereken adımların atılmasını sağlayacağız, Türk Liramızı koruyacağız, Türk Lirasıyla yürüyeceğiz. Türk Liramızın daha da güçleneceğini göreceğiz” dedi.

“BİRİLERİNE RAĞMEN VATANDAŞLARIMIZ ALGI OPERASYONUNU PÜSKÜRTTÜ”

Ekonomideki son iki haftalık ataklara ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Algı operasyonlarına rağmen piyasalarımızda ne panik ne de endişe havası oluşturabildiler. Bugün milletimizle birlikte tüm piyasa oyuncularının ortaya koyduğu fotoğraf, ülkemize, ekonomimize duyulan güçlü güvenin göstergesidir. Birilerine rağmen banka mevduatlarından önemli çıkış olmaması, döviz alım satımlarında önemli bir durum seyredilmemesi aslında birilerinin yapmak istediği algı operasyonlarının vatandaşlarımız tarafından nasıl püskürttüğünü çok net şekilde ortaya koydu.

“BİRÇOK ÜLKE DOLARDAKİ BU HAREKETLENMEDEN TEDİRGİN”

Dünya şunu görmektedir ki küresel finans piyasalarında bu şekilde saldırılara, spekülasyonlara girişmek tüm ülkelerin ekonomileri için büyük bir potansiyel risktir. İşte yaptığımız görüşmelerde birçok ülke Dolar üzerindeki bu hareketlerin kendileri için ne kadar tedirgin edici, tehdit edici bir durum ortaya koyduğunu birebir şahsıma dile getiriyor. İşte herkes net bir şekilde görmektedir ki artık Dolar güvenilirliğini yitirmiştir. Tüm ülkeler bu güvensizlikten kendilerini korumak için ticaretlerinde karşılıklı ya da ortak para kullanımını önemsemektedir.”

“DOLAR POLİTİK BİR CEZALANDIRMA ARACINA DÖNÜŞTÜ”

Bakan Albayrak, Doların adete bir politik cezalandırma aracına dönüştüğünü ifade ederek, uluslararası ticarette Türk Lirasını koruyacak adımları daha da güçlü atmaya devam edeceklerini belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.