Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ClinicExpert Melatonin hormonu Nicolas Baldeyrou Bharat Biotech Mangal

İMKON Başkanı: Faiz İndirme Sırası Bankalarda

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, “Bankaların konut kredilerinde faiz oranlarını psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına çekmeleri durumunda inşaat piyasası oldukça hareketlenecek” dedi.

Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine rağmen bankaların kredide yüksek faiz uygulaması konut satışlarını vurdu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kredili konut satışları 9 aydır düşüyor. Mart ayında da bu düşüş trendi devam etti. Merkez Bankası’nın faiz kararına ve konut satışlarındaki düşüşe dair açıklamalarda bulunan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Merkez Bankası’nın son faiz indiriminin bankalar tarafından uygulanmasını istedi. Tellioğlu, “Devletin elini taşın altına koyduğu noktada, hiç değilse bankaların da parmaklarını taşın altına koymalarını bekliyor ve bir an önce indirim çağrısı yapıyoruz” açıklamasında bulundu.

Tellioğlu, 13 ay sonra faiz indirimi yapan Merkez Bankası'nın, yeni başkan Murat Çetinkaya'nın katıldığı ilk Para Politikası Kurulu toplantısında 50 baz puanlık indirime gittiğini hatırlatarak, şunları aktardı:

“Bu vesileyle yeni başkana da teşekkür ediyor ve yeni görevinin hayırlı olmasını diliyorum. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine rağmen bankaların kredide yüksek faiz uygulamasının konut satışlarını vurdu. TÜİK verilerine göre, kredili konut satışları 9 aydır düşüyor. Martta da bu düşüş trendi devam etti. İpotekli satışlar yüzde 14.3 azalarak 38 bin 322'ye geriledi. Piyasayı peşin ve diğer yöntemlerle yapılan satışlar ayakta tutuyor.”

 

 

“BEKLENTİMİZ BANKALARIN İNŞAAT VE KONUT PİYASASINI DESTEKLEMELERİ YÖNÜNDE”

Kredili satışların artması ve inşaat sektörünün canlanması için bankaların kullandırdığı tüketici kredilerinde faizin yüzde 1’in altına inmesini beklediklerini vurgulayan Tellioğlu, “Faiz indirimi reel sektöre olumlu yansıyacaktır. Bu durumunda inşaat piyasası oldukça hareketlenecektir. Beklentimiz bankaların en kısa sürede bu yönde pozisyon alarak lokomotif sektörlerden biri olan inşaat piyasasını desteklemeleri, vatandaşlarımızın ev sahibi olmasının yolunu açmasıdır.

İnşaat ve konut piyasasının desteklenmesinin, sektörün diğer paydaşları olan 250 alt sektöründe destekleneceği anlamına geleceğini ve bunun da istihdamda olumlu bir tablo ortaya çıkaracağını düşünüyoruz. Devletin elini taşın altına koyduğu noktada, hiç değilse bankaların da parmaklarını taşın altına koymalarını bekliyor ve bir an önce indirim çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.