Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti chp Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk abd Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

İSO Türkiye İmalat Sanayi PMI Endeksi, haziran ayında 47,4’e geriledi

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI endeksi (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), üst üste dört ay olacak şekilde haziran ayında kritik eşik değer 50,’nin altında kaldı. PMI endeksi, Haziran ayında 47,4’e gerileyerek daralmanın Nisan 2009’dan beri gözlenen en yüksek hızda gerçekleştiğine işaret etti.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Haziran 2016 dönemi sonuçları açıklandı.

Buna göre İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI endeksi, üst üste dört ay olacak şekilde haziran ayında kritik eşik değer 50,0’ın altında kalarak imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki kötüleşmenin devam ettiğini gösterdi. Ayrıca mayıs ayında 49,4 düzeyinde ölçülen PMI endeksi, haziran ayında 47,4’e gerileyerek daralmanın Nisan 2009’dan beri gözlenen en yüksek hızda gerçekleştiğine işaret etti.

Tedarikçilerin teslim süresi dışında kalan dört alt endeks, PMI endeksini haziranda olumsuz etkiledi. PMI endeksinin 2016 yılı ikinci çeyrek ortalaması olan 48,6 ise 2009 yılının ilk çeyreğinden beri görülen en düşük düzey olarak kaydedildi.

Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketine yönelik şu değerlendirmede bulundu:
 
“Haziran ayı PMI endeksi, Türk imalat sektörü faaliyet koşullarının Nisan 2009’dan beri gözlenen en yüksek hızda bozulduğuna işaret etti. PMI endeksinde son dönemde gözlenen zayıf seyir Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayımladığı resmi sanayi üretim verilerine de yansıdı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin yıllık büyüme hızı nisanda yüzde 0,7’ye geriledi.”
 
İstanbul’da ılımlı düzeyde bozulma yaşandı

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI endeksi de haziran ayında 49,5 olarak ölçüldü. PMI endeksi, kritik eşik değer 50,0’ın altında kalarak İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarında hafif çapta bozulma yaşandığına işaret etti. Bu yılın ilk altı ayındaki ortalamasına yakın düzeyde kaydedilen haziran ayı PMI endeksi, imalat sektöründe daralma yaşanan 2015 yılının Ocak-Kasım dönemindeki 48,2’lik ortalamasının ise üzerinde ölçüldü. İstihdam dışında kalan dört alt endeks PMI endeksini haziran ayında olumsuz etkiledi.

Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI anketine yönelik şu değerlendirmede bulundu:
 
“Üretim ve yeni siparişlerdeki hafif çaplı düşüşlerin etkisiyle, İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarında haziran ayında ılımlı düzeyde bozulma yaşandı. İmalat istihdamındaki artış bu bozulmayı hafifletti. Yeni siparişler endeksinin nihai ürün stokları endeksine oranı son sekiz ayın en düşük düzeyine gerileyerek üretimin gelecek aylarda düşmeye devam edebileceğine işaret etti.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.