Koalisyon kurulmadı her vatandaş bin 498 TL daha borçlandı

ANKARA (ANKA) -7 Haziran seçimleri sonrasında aradan geçen 64 günde yaşanan siyasi belirsizlik kurdaki artışla birlikte Türkiye’nin dış borcunu 116,4 milyar TL artırdı. Doların 2.96 TL’yi geçmesi nedeniyle vatandaş sırtına bin 500 TL ek borç yükü bindi.

CHP’li Umut Oran, yaptığı açıklamada koalisyon kurulmaması ve Türkiye’nin seçime gitmesinin vatandaşa maliyetini değerlendirdi. “Siyaset kurumu çözüm üretme, vatandaşını mutlu etme, huzur, güven ve sağlık içinde yaşamasını sağlamakla yükümlüdür. Oysa AKP’nin iktidarını kaybetmesi nedeniyle Erdoğan ve Davutoğlu adeta tam tersini yayarak seçmeni, vatandaşı cezalandırmaktadır” diyen Oran,

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 45 günlük süreyi sadece Ahmet Davutoğlu ile geçirerek, hükümet kurulmaması için adeta “özel çaba” sarf etmesi ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de her şeye “hayır” diyen tavrı nedeniyle bütün ülkenin “ateşten gömlek giydiği” günlerden geçtiğini savundu.

-“Seçimlerden bu yana dış borç arttı”-

Hükümetsizliğin, siyasal istikrarsızlığın, artan iç-dış güvenlik sorununun, 40 günde verilen 60 şehidin, büyüyen kaosun, zaten bıçak sırtındaki ekonomiyi, dolayısıyla 77 milyonu da vurduğunu aktaran Oran, şöyle devam etti:

“Kurdaki artışın hızlanması nedeniyle Türkiye’nin dış borç yükü 7 Haziran seçimlerinden bu yana 116,4 milyar lira arttı. Doların 2.96 TL’ye çıkması ile vatandaş başına 1.498 lira ek yük bindi.

Erdoğan-Davutoğlu ikilisinin göstermelik koalisyon turları nedeniyle dolar tüm zamanların rekorunu kırdı. 7 Haziran seçimlerinden bu yana dolar, TL karşısında yüzde 11 (30 kuruş) değer kazandı. Türkiye’nin 392,8 milyar dolar olan toplam dış borcunun Türk parası cinsinden karşılığı seçimlerin yapıldığı 7 Haziran’da 2,6636 TL olan kurla 1 trilyon 46,3 milyar lira ederken, kurun 2.96 TL’ye çıkması ile bu tutar 1 trilyon 162,7 milyar liraya ulaştı. Buna göre seçimlerden bu yana kurdaki hızlı yükseliş nedeniyle dış borcun TL karşılığı 116,4 milyar lira arttı. Bu tutar, 77,7 milyon Türkiye vatandaşına son iki ayda kur farkı dolayısıyla yüklenen yükü gösteriyor.  5 bin 56 dolar olan kişi başına dış borcun Türk parası cinsinden karşılığı 7 Haziran 2015 itibariyle 13 bin 467 TL ediyordu. 20 Ağustos’taki 2,96 TL’lik dolar kuruyla bu miktar 14 bin 965 liraya ulaştı. Yani dış borçta sadece iki buçuk ay gibi bir sürede kişi başına ekstra bin 498 TL yük geldi.

Kişi başına düşen dış borç miktarının TL karşılığı, dolardaki artışın yüzde 27’ye ulaştığı yılbaşından bu yana ise 2 bin 910 TL arttı. Türkiye’nin 2014 sonunda kişi başına dış borcu 12 bin 55 TL düzeyinde bulunuyordu.”

-Dolarda 1 kuruş artış borcu 4 milyar TL büyütüyor-

 Doların 1 Kuruş artmasının, kamunun dış borcunun TL karşılığını 1.1 milyar, özel sektörün borç yükünü 2.8 milyar; Türkiye’nin toplam dış borç yükünü ise yaklaşık 4 milyar lira büyüttüğünü öne süren Umut Oran, şunları kaydetti:

“Dolardaki her 1 Kuruşluk artış, vatandaş başına düşen dış borç miktarında 51 liralık artış anlamına geliyor.

Dolar kurundaki yüzde 10’luk artış, enflasyonu 1,5 puan kadar yükseltiyor. Türkiye, üretiminde yüksek oranda ithal girdi kullanılıyor. Kurdaki artış üretim maliyetlerini artırarak piyasaya zam olarak yansıyor. İthal girdiye aşırı bağımlı bu yapıda TL’de değer kaybının hızlanması nedeniyle ulaşımdan, doğalgaza, giyimden, gıda ürünlerine, kırtasiye malzemelerinden elektriğe birçok kalemde zincirleme zamların gelmesi kaçınılmaz. Dünya petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, döviz kurundaki hızlı artış nedeniyle iç piyasaya yansımıyor. Ekonomide temel girdi olan enerji ürünlerinde aksine kura bağlı olarak yaşanacak artışlar, zincirleme biçimde tüm ürünlere yansıyacak.

-“Sandıkta hesap sorulmalıdır”-

7 Haziran gecesinde dahi koalisyon kurulmaması için açıklamalar yapan ve erken seçimi telaffuz etmeye başlayan Erdoğan-Davutoğlu ve Bahçeli üçlüsünün, ülkeyi 64 günde 116,4 milyar TL daha borçlu hale getirmesinin hesabını vatandaş sandıkta soracaktır, sormalıdır.” (ANKA)

(HM/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.