Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Melatonin hormonu Mangal En İyi Uluslararası Film Cansu İvecen Kuru Gürültü Halil İbrahim Bekdemir Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Vaka Sayısı Entube hasta sayısı

Maliye Bakanı Ağbal: Bütçe Nisan Ayında 2.8 Milyar Lira Açık Verdi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçenin Nisan ayında 2.8 milyar lira, Ocak-Nisan döneminde ise 23.2 milyar lira açık verdiğini açıkladı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2018 yılı Nisan ayı bütçesini yazılı açıklamayla değerlendirdi. Ağbal, Nisan ayı bütçe açığının 2.8 milyar TL olarak gerçekleştiğini, geçen yıl Nisan ayında bütçe açığının 3 milyar TL olduğunu anımsattı. Bütçe gelirlerinin Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21.8 oranında artarak 64.6 milyar TL olduğunu ifade eden Ağbal, bütçe giderleri ise yüzde 20.3 oranında artarak 67.4 milyar TL olarak gerçekleştiğini kaydetti. Buna göre, Ocak-Nisan döneminde bütçe açığı 23.2 milyar TL olarak gerçekleşti. Geçen yıl aynı dönemde bütçe açığı 17.9 milyar TL olmuştu.

Ağbal, Ocak-Nisan döneminde bütçe gelirlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.3 oranında artarak 232 milyar TL, bütçe giderleri ise yüzde 18.3 oranında artarak 255.2 milyar TL olarak gerçekleştiğini belirtti.

VERGİ GELİRLERİ ARTTI

Nisan ayında vergi gelirlerinin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21.5 oranında artarak 45 milyar TL olduğuna dikkat çeken Ağbal, isan ayında gelir vergisi tahsilatının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39.7 oranında artarak 11.6 milyar TL olduğu, özellikle istihdamdaki güçlü artışa bağlı olarak ücretler üzerinden alınan gelir vergisi tevkifatının ise yüzde 18.9 arttığını ifade etti.

Ağbal, “Dahilde alınan KDV tahsilatı Nisan ayında yüzde 7.4 oranında artmıştır. Bununla dahilde alınan brüt KDV tahsilatının yüzde 25.9 artması ekonomideki canlılığa işaret etmektedir. Nisan ayında ihracat kaynaklı yapılan KDV iadeleriyle indirimli orana ilişkin KDV iadeleri bir önceki yıla göre yüzde 48.1 oranında artış göstermiştir. Bu artışta KDV iadelerinin hızlandıran düzenleme ve uygulamalarımız etkili olmuştur. Bu yolla işletmelerimize kaynak noktasında önemli bir katkı sağladık” dedi.

Nisan ayında ÖTV gelirlerinin yüzde 19.8, ithalde alınan KDV yüzde 16.7, BSMV yüzde 26.1, damga vergisi yüzde 24.9 ve harç gelirlerinin yüzde 19 oranlarında arttığını ifade eden Maliye Bakanı Ağbal, Nisan ayı vergi gelirleri performansının yılsonu vergi gelirleri gerçekleşmesinin bütçe hedeflerinin üzerinde gerçekleşeceğini teyit ettiğini kaydetti.

Ocak-Nisan döneminde vergi gelirleri yüzde 20.3 ile yüksek artış performansı sergilediğine dikkat çeken Ağbal, bu artışta başta gelir, kurumlar vergisi, ÖTV ve KDV olmak üzere hemen hemen tüm vergi kalemlerindeki yüksek artışların etkili olduğunu vurguladı. Ağbal, “KDV iadelerinde görülen yüzde 33.3 oranındaki yüksek artışa rağmen toplam KDV tahsilatı bu dönemde yüzde 19 artmıştır. Ocak-Nisan döneminde yaşanan olumlu gelişmeler vergi gelirlerinin bütçede öngörülen gelir hedefinin üzerinde gerçekleşeceğine işaret etmektedir” dedi.

SERMAYE GİDERLERİ VE SERMAYE TRANSFERİ HARCAMALARI YÜKSEK BİR SEYİR GÖSTERDİ

Söz konusu dönemde hazine portföyü ve iştirak gelirlerinde de 12.4 milyar TL ile beklentinin üzerinde tahsilat sağlandığını ifade eden Maliye Bakanı Ağbal, şu değerlendirmede bulundu:

“Gerek Nisan gerekse Ocak-Nisan döneminde bütçe giderleri içerisinde sermaye giderleri ve sermaye transferi harcamaları yüksek bir seyir göstermiştir. Bu dönemde gerek ulaştırma sektöründe, gerek enerji, sulama ve tarım sektörlerinde ve gerekse eğitim ve sağlık sektörlerinde kamu kurumlarımızın yatırımları hızlandırma noktasında çalışmaları bu gelişmede belirleyici olmuştur. Bu yatırımların hızla tamamlanması ve hizmete girmesi sayesinde ekonomide verimlilik ve üretkenlik artacak, vatandaşlarımız refahı yükselecektir.

Diğer taraftan kamuda çalışan taşeron işçilerin kamuya geçişi Nisan ayı içerisinde tamamlandı. Bu geçişle söz konusu personelin aylıkları bütçemizin personel giderleri kalemlerinden ödenmeye başlandı.

İlk dört aylık bütçe gerçekleşmeleri 2018 yılı bütçe hedeflerine göre olumlu seyrini sürdürmektedir. Yılsonu itibarıyla bütçe gerçekleşmelerinin hedefler doğrultusunda oluşmasını sağlamak üzere gerekli çalışmalar sürdürülecektir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.