Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ClinicExpert Melatonin hormonu Nicolas Baldeyrou Bharat Biotech Mangal

Mandalina Kurudu, Değeri 5 Kat Arttı

İzmir’in Seferihisar Belediyesi mandalinayı jeotermal enerjiyle kuruttu. Kurutulmuş mandalina, 5 kat fiyatına ihraç edilmeye başlandı.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, jeotermal enerjide kurutulan mandalinanın içini ve kabuğunu 10 ülkeye numune olarak gönderdiklerini belirterek, “Ürün çok beğenildi, ihracatı Romanya ve Polonya’ya yaptık. ABD ve Kazakistan da kurutulmuş mandalinayı almayı talep etti” dedi.

Satsuma mandalinasının yetiştiği Seferihisar’da, son yıllarda ürünün markalaşması, çeşitliliğinin arttırılması ve üreticinin daha çok kazanmasıyla ilgili yapılan çalışmalara bir yenisi daha ekleyen Seferihisar Belediyesi, geçen yıl deneme üretimlerini gerçekleştirdiği mandalinanın kurutma işlemini günde 350 tona çıkardı. Soyer, 10 ülkeye gönderilen numunelerle ilgili önemli dönüşler sağlandığının altını çizerek, ilk talebin Romanya ve Polonya’dan geldiğini bildirdi.

“İşi Büyüteceğiz”

Konuyla ilgili açıklamalar yapan Soyer, Seferihisar’da bu işin büyüyerek yeni bir sektör haline geleceğini söyleyerek, birkaç yıl içinde ilçede yeni fabrikalar kurulacağını ve bölgede 20 bin ton mandalinanın kurutulabileceğini düşündüğünü ifade etti. 

Başkan Soyer, kentin en büyük geçim kaynağının mandalina olduğuna değinerek şunları söyledi:

“Göreve geldiğimizde mandalina üreticisinin üretmekten vazgeçtiği, ürününü satamadığı ve mandalinanın yere dökülerek çürümeye başladığını gördük.  Belediye öncülüğünde bir üretici birliği kurduk. Ürünü beraber işleyip, beraber pazarlayacağız dedik. Mandalina İşleme ve Paketleme Tesisi satın alarak, birliğe devrettik. Aradan aracıları çıkardık. Mandalinanın yan ürünlerini üretmeye başladık. Soğuk hava depomuz da tamamlanmak üzere. En son yaptığımız çalışmayla mandalinayı termal enerjiyle kuruttuk.”

“Satamadık, Çürüdü, Malımız Yere Döküldü Sözleri Tarih Olacak”

Sera içerisine izolasyonlu hat çekilip termal suyla, kurutma makinesindeki havanın ısıtılıp kurutma işlemine başlandığını ifade eden Soyer, mandalina ve defne yaprağını kurutarak başarılı sonuçlar aldıklarını söyledi. Çeşitli numuneler gönderdikleri ülkelerden olumlu sonuç aldıklarını dile getiren Başkan Soyer, “Kurutulmuş mandalinayı yurtdışında kilosunu 16 Euro yani yaklaşık 58 Liraya almayı kabul ettiler. Yani mandalina 1’e 5 kazandırmaya başladı. Seferihisar’ın yıllık rekoltesi 50 bin ton. Önümüzdeki yıllarda bu rekoltenin yüzde 40’ını kurutulacağını düşünüyoruz. Yani ilçede yeni bir sektör oluşacak. Bundan böyle 'Ürünümüzü satamadık, dolu yağdı, ürün çürüdü, mevsim geçti, yerlere döküldü' sözlerini artık duymayacağız” dedi.




Vitamin Kaybı Yaşanmıyor

Soyer, her okulun kantininde gelecek sene kurutulmuş mandalina satmak istediklerini ifade ederek, “Çocukların cips gibi sağlıksız yiyecekler yerine bol vitaminli mandalina kurusu yemesini arzu ediyoruz.  Termal enerjiyle kurutulan mandalina vitamininden hiçbir şey kaybetmiyor. Bu ürünümüz sofralarda olacak, çantalara, raflara girecek. Ardından mandalina dışında, başka ürünler de kurutmayı hedefleyeceğiz” dedi.


 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.