Öne Çıkanlar gündem özeti terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk MSB gündem başlıkları enflasyon HAVA HAREKATI tesk genel başkanı bendevi palandöken tüik abd CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak

“Memur Maaşının Yüzde 71,73’ü Gıda Ve Barınma Harcamalarına Gidiyor”

Türkiye Kamu- Sen, bir memurun ortalama maaşının yüzde 71,73’ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldığını belirtti.

Türkiye Kamu-Sen tarafından yapılan açıklamada, TÜİK’ten alınan Haziran 2017 fiyatlarına göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının 2 bin 540,31 TL olarak hesaplandığı belirtildi.  
 
Haziran 2017 itibarı ile ortalama 2 bin 784,96 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcamasının, maaşının yüzde 43,99’unu oluşturduğu kaydedilen açıklamada, TÜİK verilerinde 772,57 TL olarak belirlenen kira giderinin ise Mayıs 2017 ortalama maaşının yüzde 27,74’una denk geldiği belirtildi.

Buna göre bir memurun, ortalama maaşının yüzde 71,73’ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalırken, diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 28,27’si kaldığı kaydedildi.  

Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için de Haziran 2017 maaşından geriye yalnızca 787,31 TL kaldığı belirtildi.
 
Koncuk: “Sendikamsı Yapılar Memurun Aklıyla Dalga Geçiyor”
 
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da yaptığı değerlendirmede, 2018-2019 dönemi toplu sözleşmeye sayılı günler kala, yetkili sendikaların memur maaşlarının erimesine “seyirci kalmaya devam ettiklerini” kaydetti.
 
Devletin resmi kurumunca belirlenen rakamların gerçekleri gün yüzüne çıkarttığını ifade eden Koncuk, “Aldıkları zam oranıyla iftihar eden sendikamsı yapılar, memurların aklıyla da dalga geçiyor. Maaşının yüzde 70’den fazlasını sadece gıda ve barınma ihtiyaçlarına harcayan memurlara hangi tarihi başarıdan söz edilebilir? Ocak ayında memura reva görülen yüzde 3’lük zammın üstüne yüzde 5,89 enflasyon gerçekleşmiş, memurlar, alım gücü bakımından geçen yılki maaş seviyelerine ulaşmak için yüzde 2,89 alacaklı hale gelmiştir. Hal böyleyken yetkili sendikalar sesini bile çıkartmamaktadır” dedi.
 
“Hedef Enflasyonla Fark Kapanmaz”
 
Yoksulluk sınırından kurtulmak için önümüzdeki dönem toplu sözleşmede bu durumun göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Koncuk, “4 kişilik ailenin en az 5 bin 250 TL’ye ihtiyacı varken, ortalama memur maaşı 2 bin 785 TL’dir. Ortada iki katına varan bir fark vardır. Sadece hedeflenen enflasyon çerçevesinde pazarlığa oturmakla bu fark asla kapanmaz. Sendikalar hedef enflasyon çerçevesinde değil, memuru yoksulluk sınırından kurtaracak rakamları masaya yatırmak için hazırlık yapsın. Bire kez daha, Bu doğrultuda bütün memurlarımızın gücünü hissederek kararlı bir şekilde, pazarlık masasında olacağımızı taahhüt ediyoruz” dedi. 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.