Öne Çıkanlar gündem özeti cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist MSB tesk genel başkanı bendevi palandöken gündem başlıkları enflasyon CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş abd fırat kalkanı

Merkez Bankası Başkanı: "Sıkı Duruş Sürdürülecek"

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturduğunu belirterek, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Enflasyon Raporu 2017-III Bilgilendirme Toplantısında konuştu. Çetinkaya’nın konuşmasında öne çıkan mesajlar şöyle:

“Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki toparlanmanın devam ettiğine işaret etmektedir. İç talepte iyileşme gözlenirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyet gücünü korumaktadır. Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin sınırlayıcı etkisine rağmen, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmaktadır.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, enflasyonun 2017 yıl sonunda yüzde 8,7 olarak gerçekleşeceğini; 2018 yıl sonunda ise yüzde 6,4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngördü.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Enflasyon Raporu 2017-III Bilgilendirme Toplantısında konuştu. Çetinkaya, Nisan Enflasyon Raporu’nda yüzde 8,5 olarak açıklanan 2017 yıl sonu tüketici enflasyonu tahminini yüzde 8,7’ye yükselttiklerini, 2018 yıl sonu tüketici enflasyonu tahminini ise yüzde 6,4 olarak koruduklarını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Merkez Bankası’nın 2017 yıl sonu enflasyon tahmininin Nisan Enflasyon Raporu’na göre 0,2 puan yukarı yönlü güncellendiğini; 2018 yıl sonu enflasyon tahmininin ise değişmediğini söyledi.
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Enflasyon Raporu 2017-III Bilgilendirme Toplantısında konuştu. Çetinkaya, son aylarda küresel risk iştahındaki olumlu seyir ve yaşanan maliyet yönlü gelişmelerin sınırlayıcı etkisine rağmen, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerin ve yakın zamanda toplam talep koşullarının enflasyonu düşürücü etkisindeki azalmanın, fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturduğunu ifade etti. Bu nedenle, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini söyleyen Çetinkaya, “Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeleri yakından izlemekteyiz. İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapabileceğimizi de ifade etmek istiyorum” dedi.

GIDA ENFLASYONU VARSAYIMI 2017 YIL SONU İÇİN YÜZDE 10 OLARAK BELİRLENDİ
Enflasyon tahminlerinde enerji, ithalat ve gıda fiyatlarının da önemli rol oynadığını belirten Çetinkaya, bu değişkenlere dair varsayımları şöyle aktardı:
“Nisan Enflasyon Raporu’nda 55 ABD doları olarak varsaydığımız ham petrol fiyatı 2017 yılı ortalamasını yakın dönem gelişmeleri çerçevesinde 50 ABD doları olarak güncelledik. ABD doları cinsinden ithalat fiyatları varsayımımızı ise 2017 yılı için yukarı çektik.
2017 yılı ikinci çeyreğinde yükselen gıda enflasyonu yüzde 14,34 ile Nisan Enflasyon Raporu öngörülerimizin bir miktar üzerinde gerçekleşti. Gıda enflasyonundaki bu yükseliş, büyük ölçüde işlenmemiş gıda grubundan kaynaklandı. Gıda enflasyonundaki mevcut durum ve Temmuz-Aralık dönemlerine ilişkin geçmiş gıda enflasyonu gerçekleşmeleri Nisan Enflasyon Raporu’nda verilen yıl sonu gıda enflasyonu varsayımının yukarı yönlü güncellenmesi gerektiğine işaret etmekte. Öte yandan, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi (Gıda Komitesi) kapsamında alınacak tedbirlerin önümüzdeki dönemde gıda enflasyonundaki yükselişi kademeli olarak sınırlamaya başlayacağını değerlendiriyoruz. Bu çerçevede, gıda enflasyonu varsayımımızı 2017 yıl sonu için yüzde 10 olarak belirlerken 2018 yıl sonu için ise yüzde 7 olarak koruduk.”

2017 YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ 0,2 PUAN YUKARI YÖNLÜ GÜNCELLENDİ
Başkan Çetinkaya, enflasyonu düşürmeye odaklı ve sıkı bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5’lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağını; 2017 yıl sonunda yüzde 8,7 olarak gerçekleşeceğini; 2018 yıl sonunda ise yüzde 6,4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağının öngörüldüğünü açıkladı. Çetinkaya, Merkez Bankası’nın 2017 yıl sonu enflasyon tahmininin Nisan Enflasyon Raporu’na göre 0,2 puan yukarı yönlü güncellendiğini; 2018 yıl sonu enflasyon tahmininin ise değişmediğini söyledi.

2017 YILI GIDA ENFLASYONU TAHMİNLERİ YÜZDE 9’DAN YÜZDE 10’A GÜNCELLENDİ
İktisadi faaliyet görünümündeki iyileşmeye bağlı olarak yukarı yönlü güncellenen çıktı açığının 2017 yıl sonu tahminine 0,2 puan artırıcı yönde etki yaptığını belirten Çetinkaya, 2017 yılı gıda enflasyonu tahminlerinin ise yüzde 9’dan yüzde 10’a güncellendiğini ifade etti. Söz konusu güncellemenin, bir önceki Rapor dönemine göre 2017 yıl sonu enflasyon tahminine 0,2 puan eklediğini belirten Çetinkaya şöyle devam etti:
“Son dönemde Türk lirası istikrarlı bir seyir izlerken, petrol fiyatlarında belirgin bir düşüş gözlendi. Böylece ABD doları cinsinden ithalat fiyatları varsayımında yapılan yukarı yönlü güncellemeye rağmen Türk lirası cinsi ithalat fiyatları 2017 yıl sonu enflasyon tahminini 0,1 puan aşağı çekti. Ayrıca, tütün ürünlerinde otomatik vergi artışının gerçekleşmemesi sonucunda, alkol-tütün ürünlerinin yıl sonu tüketici enflasyonuna etkisi, bir önceki Enflasyon Raporu tahminine göre, 0,1 puan düşürücü yönde oldu. Bu çerçevede, Nisan Enflasyon Raporu’nda yüzde 8,5 olarak açıkladığımız 2017 yıl sonu tüketici enflasyonu tahminimizi yüzde 8,7’ye yükselttik.
Diğer taraftan, 2018 yıl sonu tüketici enflasyonu tahminini ise yüzde 6,4 olarak koruduk. Çıktı açığındaki kapanmanın 2018 yıl sonu enflasyonunu 0,1 puan artıracağını, Türk lirası cinsi ithalat fiyatlarına dair varsayımlardaki güncellemenin ise söz konusu etkiyi telafi edeceğini tahmin ediyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.