Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit abd adana tesk yunanistan tüik Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

Merkez Bankası Faiz Oranını Sabit Tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, (TCMB) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 17.75’te sabit tuttu.

TCMB, Temmuz ayı Para Politikası Kurulu Toplantısı’nın ardından faiz kararını açıkladı. Buna göre, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 17.75 düzeyinde sabit tutuldu.

TCMB açıklamasında son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret ettiği ve dış talebin gücünü korumakla, iç talebe dair yavaşlama sinyallerinin arttığı kaydedildi. Yakın dönemde maliyet yönlü gelişmelerin ve gıda fiyatlarındaki oynaklığın enflasyon üzerinde etkili olduğunu belirten TCMB, fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiğinin dikkat çektiğini ifade etti.

“Sıkı Para Politikasının Uzun Bir Müddet Korunması Gerekebilir”

Merkez Bankası, iç talep koşullarının etkisinin azalacağının öngörüldüğünü, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyelerin ise  fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam ettiğini kaydederek, “Bu çerçevede Kurul, sıkı para politikasının uzun bir müddet korunmasının gerekebileceği değerlendirmesinde bulunmuştur” dedi.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceğini belirterek, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki “sıkı duruşun” sürdürüleceğini ifade etti.

“İhtiyaç Halinde İlave Parasal Sıkılaştırma Yapılacak”

Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelerin yakından izleneceğini kaydeden, Merkez Bankası ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğini açıkladı.

Öte yandan Merkez Bankası, açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği vurguladı.

Dolar Yükselişe Geçti

Merkez Bankası’nın faiz kararından önce 4.76 TL olan Doların, 4.90 seviyelerine çıkması dikkat çekti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.