Öne Çıkanlar kosgeb çin 2021 FIVB Kadınlar Kulüpler Dünya Şampiyonası 2021 Türkiye Karting Şampiyonası Alkın Kalkavan 20202021 Sezonu Süper Lig 9. Hafta karşılaşmalarının hakemleri belli oldu. Kara liste 18 Yılda 5 Bin 60 Eseri Restore Ederek 19 Mayıs Atatürkü Anma Gençlik ve Spor Bayramı 2020 CEV Şampiyonlar Ligi 15 Temmuzu anma programı 15 Temmuzda Ankarada hangi yollar kapalı

Merkez Bankası’ndan 6 Milyar Dolar Likidite

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların Türk lirası işlemleri için kullanabilecekleri teminat döviz depo limitlerini 7,2 milyar Avro seviyesinden 20 milyar Avro’ya çıkarırken, finansal sisteme yaklaşık 10 milyar Türk Lirası ve 6 milyar ABD Doları likidite sağladı.

TCMB, finansal piyasaların desteklenmesi ve piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amaçlarıyla alınan tedbirlere ilişkin açıklama yayımladı. Türk Lirası likidite yönetimine ilişkin alınan tedbirler şöyle sıralandı:

“1) Merkez Bankası tarafından gün içi ve gecelik vadedeki hazır imkânlar çerçevesinde bankalara ihtiyaç duydukları tüm likidite sağlanacaktır.

2) Türk lirası işlemler karşılığında alınan teminatların iskonto oranları tür ve vadelerine göre güncellenerek bankalara teminat yönetiminde esneklik tanınacaktır. Söz konusu düzenleme ile bankaların mevcut serbest teminatlarının iskonto edilmiş değerinde yaklaşık 3,8 milyar TL tutarında artış olması öngörülmektedir.

3) Bankaların Türk lirası işlemleri için kullanabilecekleri teminat döviz depo limitleri 7,2 milyar Euro seviyesinden 20 milyar Euro’ya çıkarılmıştır.

4) 2018 Yılı Para ve Kur Politikası metninde yer aldığı üzere, temel fonlama aracı olan 1 hafta vadeli repo ihalelerine ilave olarak ihtiyaç duyulan günlerde geleneksel yöntemle 91 güne kadar vadeli repo veya depo satım ihalesi açılabilecektir.

5) Bankacılık sistemi fonlama ihtiyacının yüksek olduğu günlerde vadeleri 6–10 gün arasında olmak kaydıyla farklı vadelerde birden fazla repo ihalesi açılabilecektir.

6) Bankaların teminat yönetimine esneklik kazandırılması amacıyla, 1 hafta vadeli repo ihalelerinde kazanan tekliflerin bir bölümünün veya tamamının, bankalar tarafından talep edilmesi halinde repo işlemi yerine aynı faiz oranı ve vade ile Bankalar arası Para Piyasasında depo işlemi olarak sonuçlandırılmasına imkân tanınacaktır.”

“BANKALAR MERKEZ BANKASI ARACILIĞI İLE BİRBİRLERİNDEN BORÇ ALIP VEREBİLECEK”

Öte yandan dövize ilişkin alınan önlemler ise şöyle duyuruldu:

“1) Bankalar bir hafta vadeye ek olarak bir ay vadeyle de döviz depo imkânından yararlanabileceklerdir.

2) Merkez Bankası döviz depo piyasasındaki aracılık faaliyetlerine yeniden başlayacaktır. Bu çerçevede, Döviz ve Efektif Piyasaları Uygulama Talimatı ile belirlenen kurallar doğrultusunda döviz depo piyasasında bankalar Merkez Bankası aracılığı ile birbirlerinden borç alıp verebileceklerdir.

3) Bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar ABD doları seviyesindeki mevcut limitleri gerektiğinde artırılabilecek ve kullanım şartlarında iyileştirmeye gidilebilecektir.

4) Bankalar Döviz ve Efektif Piyasalarında kendilerine tanınan limitler dahilinde döviz karşılığı efektif işlemleri yoluyla Merkez Bankasından efektif temin edebileceklerdir. Piyasa derinliği ve fiyat oluşumları yakından takip edilecektir. Gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemler alınacaktır.”

“6 MİLYAR ABD DOLARI LİKİDİTE SAĞLANACAK”

Öte yandan TCMB açıklamasına göre Türk lirası zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 250 baz puan indirildi. Yabancı para diğer yükümlülükler için zorunlu karşılık oranları 400 baz puan indirildi. 1 yıla kadar vadeli yabancı para diğer yükümlülüğü karşılık oranı yüzde 24’ten 20’ye, 2 yıla kadar vadeli yabancı para diğer yükümlülüğü karşılık oranı yüzde 19’dan 15’e, 3 yıla kadar vadeli yabancı para diğer yükümlülüğü karşılık oranı yüzde 14’ten 10’a geriledi. TCMB açıklamasında, “Yabancı para yükümlülükler için azami ortalama tesis imkanı yüzde 8’e çıkarılmıştır. Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında Türk lirası yükümlülükler karşılığında ABD dolarının yanısıra euro cinsinden de zorunlu karşılık tesis edilebilecektir. Değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 10 milyar TL ve 6 milyar ABD doları ile 3 milyar ABD doları tutarında altın cinsinden likidite sağlanmış olacaktır” denildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.