Öne Çıkanlar CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin chp niğde milletvekili ömer fethi gürer türkiye istatistik kurumu gündem özeti çin beşiktaş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan recep tayyip erdoğan palandöken cumhurbaşkanı erdoğan erdoğan abd

MÜSİAD, Avrupa Birliği Üyesi Ülkelerin Ticaret Ataşelerini Misafir Edecek

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Ticaret Ataşelerini 24 Ekim Salı günü genel merkezinde misafir edecek.

Türkiye’nin AB üyesi 28 ülke ile gerçekleştirdiği ithalat ve ihracat potansiyelinin yanı sıra doğrudan yatırım ve iş ortaklığı fırsatlarının da değerlendirileceği kahvaltıya İstanbul’da ticaret misyonu bulunan 22 AB üyesi ülkenin ticaret ataşesi katılacak.

KAHVALTIDA TİCARİ İLİŞKİLER VE İŞ FIRSATLARI DEĞERLENDİRİLECEK

Toplantıya ev sahipliği yapacak olan UİK – Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu’nun Başkanı ve MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Zeki Güvercin hedeflerinin Türkiye’nin kişi başına düşen Ticaret Hacmini (2.737 Amerikan Doları) 5 katına çıkarılması olduğuna belirterek etkinlikleri hakkında “Gayemiz iki bölge arasındaki ticaret hacminin daha da artırılması. Türkiye bölgesinin ve dünyanın yükselen yıldızı. Avrupa Birliği üyesi 28 ülkeyi tek bir devlet olarak değerlendirdiğimizde karşımıza Dünya Ticaret Örgütü’nün verilerine göre 2016 yılı gayri safi milli hasılası 16 trilyon 408 milyar 364 bin dolarlık bir hacme sahip bir yapı çıkıyor.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin toplam ticareti dünya ticaretinde ABD, Çin, Japonya ve Güney Kore’nin önünde. AB ile ticaretimizi geliştirirken Afrika, Asya – Kafkasya, bilhassa İran, Çin pazarını, Ortadoğu ülkelerini hiçbir şekilde ikinci sıraya koyuyor değiliz. Bu ülkeler ile ticaretimizi daha da artırma çalışmaları yaparken AB ile ticari ilişkilerimizi daha da artırma gayretindeyiz. TUİK – Türk İstatistik Kurumu’nun 2016 verilerine göre Türkiye’nin AB üyesi ülkelere yaptığı toplam ihracat 68 milyar 343 milyon 908 bin dolar. İthalatımız ise 77 Milyar 501 milyon 203 bin dolar.

TÜRKİYE’NİN KİŞİ BAŞINA DÜŞEN TİCARET HACMİNİ 3 KATINA ÇIKARMALIYIZ

AB ile yıllık 145 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmimiz söz konusu. Gayri Safi Milli Hasılası toplamda 857 milyar doları bulan bir ülke olarak kişi başına düşen Ticaret Hacmi 2737 dolar. Bu rakam Almanya için DTÖ verilerine bakıldığında 18.518 dolar, Polonya’nın 6.317 dolar, Fransa’nın ise 12.382 dolar.

Ülkemize 4 saatlik uçuş mesafesinde bulunan bu ülkelerde mevcut ticaret hacmimizi geliştirme, doğrudan yatırımların artmasını sağlama ve karşılıklı olarak en uygun ticaret zeminini oluşturma amacı ile yapacağımız çalışma ile AB’nin ithalat / ihracat hacminin 5 trilyon dolara yaklaştığı dikkate alındığında ne kadar önemli olduğu görülür.

TÜRKİYE’NIN TOPLAM İHRACATININ % 48’İ – İTHALATININ % 39’U AVRUPA BİRLİĞİ ÜYESİ ÜLKELERDEN

Ülkemizde birçok kurum ve kuruluş ihracatımızın artması konusunda ciddi çalışmalar yapıyor. Biz de mevcut pazarlarımızı daha da geliştirme, karşılıklı ticareti büyütme çabasındayız. Bu gaye ile AB üyesi 22 ülkenin ticaret ataşeleri ile karşılıklı görüş alış verişi için kahvaltıda bir araya geleceğiz” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.