Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası erdoğan çukurova belediyesi HAVA HAREKATI recep tayyip erdoğan Hakkari kızılay operasyon başbakan binali yıldırım ekonomi haberleri

Nüfusa Oranla En Çok Esnaf Muğla’da En Az Esnaf Şırnak’ta

Esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olarak faaliyet gösteren esnafın nüfusa oranla en yüksek olduğu il 37 bin 281 ile Muğla, en az olduğu il ise 3 bin 973 ile Şırnak oldu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu, (TESK) Konfederasyon Sicil Gazetesi verilerinden yaptığı nüfusa oranla bölgeler arası esnaf sayısına ilişkin derlemeyi açıkladı. Buna göre, bu yılın ilk 4 ayı itibariyle esnaf sayısı 1 milyon 716 bin 827 oldu. Nisan ayı sonu itibariyle nüfusa oranla bölgeler arası en çok esnaf, yüzde 2.9 oranla Ege Bölgesi’nde, en az esnaf ise yüzde 1.4 oranla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor. Esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olarak faaliyet gösteren esnafın nüfusa oranla en yüksek olduğu il 37 bin 281 ile Muğla oldu. En az esnaf ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan, 3 bin 973 esnaf sayısı ve yüzde 0.79'luk oranla Şırnak ilinde yer alıyor. 

Bulunduğu ildeki nüfusun yüksekliği bakımından en çok esnaf 197 bin 507 esnaf sayısı ve 206 bin 612 iş yeri sayısı ile İstanbul’da, en az ise bin 831 esnaf sayısı ve bin 917 iş yeri sayısı ile Bayburt’ta. 

PALANDÖKEN: AVM SAYISI ÇOK OLAN İLLERDE ESNAFIN AZ ÇIKMASI TESADÜF DEĞİL

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise özellikle alışveriş merkezleri ve zincir market sayısının çok olduğu büyük şehirlerde esnafın az olduğuna dikkat çekerek, “İstanbul, Ankara, İzmir gibi gelişmiş ve büyük şehirlerdeki esnaf sayısı nüfusa oranla, bulundukları bölgelerde en sonuncu. Bu da fizibilite çalışması yapılmadan, hızla çoğalan AVM ve zincir marketlerin büyük şehirlerde esnafı nasıl yuttuğunun göstergesidir. AVM ve zincir market sayısında en yüksek sayılara sahip olan bu illerde nüfusa göre esnaf oranının en az çıkması tesadüf değildir. Perakende sektöründeki kuralsızlık engellenmelidir. Perakende yasasının tam olarak uygulanması, esnafın özellikle büyük şehirlerde ve tüm Türkiye’de korunması gerekiyor” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.