Öne Çıkanlar diyarbakır Kent Ayyuka azerbaycan istanbul CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut eNBE gündem özeti çin türkiye Rino virüs Shu Jueting

Olivtech’in Tadı Damaklarda Kalacak

Olivtech - 9. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı 6 - 9 Mart tarihleri arasında lezzet dolu dört gün yaşatmaya hazırlanıyor. Sektör profesyonelleri; zeytin ile zeytinyağından süt ile süt ürünlerine, şaraptan sektörü ilgilendiren makinelere kadar birçok ürünü fuarizmir’de inceleme fırsatı yakalayacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen Olivtech – 9. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı için geri sayım başladı. Başta zeytin ile zeytinyağı olmak üzere bünyesinde son tüketiciye sunduğu ürünlerin ihracatını artırmayı hedefleyen 9. Olivtech Fuarı, bu yıl 6 ile 9 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek. Geçtiğimiz yıl ilk kez gerçekleşen şarap tadımları bu yıl tüm hızıyla devam edecek. Zeytin ile zeytinyağı tadımlarının yanında sektör profesyonelleri; süt, süt ürünleri, fermente ürünler hakkında bilgi edinme fırsatı yakalayacak. Olivtech, Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda üretici, ithalatçı, gıda sektörü profesyonelini fuarizmir’de ağırlayacak.

Geri sayım başladı 
Bu yıl C Holü’nde düzenlenecek 9. Olivtech, yerli ve yabancı binlerce ziyaretçiyi ağırlamaya hazırlanıyor. Birbirinden özel katılımcıların yerini alarak zeytin, zeytinyağı tanıtımları yapacağı, süt ile süt ürünlerinin son tüketiciyle buluşacağı, özel şarap tadımlarının gerçekleşeceği Olivtech’te sektörü yakından ilgilendiren etkinlikler de düzenlenecek. Türkiye’nin önemli ihracat unsurlarından biri olan sofralık zeytin, zeytinyağı üretimi, zeytincilik sektörü ile çevresel şartların etkileşimi, zeytin ve zeytinyağında coğrafi işaretleme gibi konular fuarda gündeme gelecek. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi Olivtech’te bu yıl da alanından uzman katılımcılarla tadımlar gerçekleşecek.

İkili görüşmeler gerçekleşecek 
Fuar içinde Hosted Buyer (Alım Heyeti Programı) alanı oluşturulacak. İZFAŞ tarafından organize edilen alım heyeti programı kapsamında dünyanın çeşitli noktalarından satın almacılar, katılımcı firmalarla bu alanda ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Fuar süresince devam edecek görüşmelerle birlikte Türk zeytin, zeytinyağı, süt ürünleri ve şaraplarının dünyanın her noktasına ulaşması ve bu sayede birçok yeni anlaşmaya imza atılması hedefleniyor.
  
Geçtiğimiz yıl 220 katılımcı yer aldı
Geçtiğimiz yıl B Holü’nde gerçekleştirilen Olivtech - 8. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı ünlü aşçıları, tadım uzmanlarını fuarizmir’de buluşturdu. Olivtech Fuarı’nda İzmir başta olmak üzere Adana, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Denizli, Elazığ, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Manisa, Mersin, Muğla ile Tekirdağ’dan 218 yerli, İtalya’dan da iki olmak üzere toplam 220 katılımcı yer aldı. Fuara Tunus, Ürdün, Lübnan, İran, Mısır, Irak, Cezayir, Suudi Arabistan, Fas, Filistin, İtalya, İspanya, Yunanistan, Polonya ve Hollanda’dan ziyaretçiler geldi. Katılımcılarla yapılan ikili görüşmelerle Türk zeytini, zeytinyağı, süt ürünleri ve şarabı dünyaya açıldı. Katılımcılar, ticari anlaşmalar yapma fırsatı yakaladı.

İhracatta son durum
Ege İhracatçı Birlikleri’nin verilerine göre zeytin ve zeytinyağı ihracatı 2018 yılında yüzde 23,7’lik artış göstererek 399,6 milyon dolara ulaştı. Zeytin ve zeytinyağı ihracatının alt kalemlerinde en büyük payı miktar bazında yüzde 30 artışla 65.9 bin ton, tutar bazında ise yüzde 19 artışla 240 milyon dolar ihracat ile zeytinyağı aldı. Zeytinyağını 135 milyon dolar ihracat ile sofralık zeytin ve 23 milyon dolar ihracat ile prina yağı izledi. Türkiye, sofralık zeytin ihracatında 2018-19 sezonuna başarılı bir giriş yaptı. Sezonun ilk çeyreği geride kalırken sofralık zeytin ihracatı yüzde 23’lük artışla 41 milyon 564 bin dolara ulaştı. Sofralık zeytin ihracatında yeşil zeytin ihracatı yüzde 85, siyah zeytin ihracatı ise; yüzde 11 artış gösterdi. Yeşil zeytin ihracatındaki artışın nedeni ise; Türkiye’nin bu sezon Venezuela, İtalya ve Yunanistan’a rekor düzeyde yeşil zeytin ihraç etmesi oldu. Siyah zeytin ihracatı, 1 Ekim – 31 Aralık 2018 tarihleri arasında yüzde 11’lik artışla 31 milyon 330 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Siyah zeytin ihracatı bir önceki sezonun aynı döneminde ise; 28 milyon 303 bin dolar olmuştu. Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatının yüzde 75’ini siyah zeytin oluşturdu. Siyah zeytin ihracatından daha başarılı bir sezon geçiren yeşil zeytin ihracatı ise; 2018/19 sezonunun ilk çeyreğinde yüzde 85’lik rekor artışla 5 milyon 546 bin dolardan, 10 milyon 233 bin dolara yükseldi. Sofralık zeytin ihracatı miktar bazında incelendiğinde yüzde 53’lük artışla 17 bin 239 tondan, 26 bin 450 tona ulaştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.