Öne Çıkanlar terörist Covid19 cumhurbaşkanı erdoğan Koronavirüs suriye türkiye yunanistan vakıfbank abd ANTALYA merkez bankası esnaf

Orman Bakanı: HES'lerin Çevreye Zararı Yok

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından işletmeye alınan Atatürk Barajı ülke ekonomisine büyük katkı veriyor. 23 yıl önce işletmeye alınan baraj bugüne kadar ülke ekonomisine sadece enerji bakımından 40 milyar liradan fazla katma değer sağladı. Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "HES'lerin çevreye zararı neredeyse yok. Atatürk Barajı'ndan önce bu topraklar 'ay yüzeyi' gibiydi" açıklamasını yaptı.

Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Atatürk Barajı’nın işletmeye alındığı 1992’den bugüne kadar geçen 23 yıllık zaman diliminde 160 milyar kiloWatt saati aşan bir enerji ürettiğini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Atatürk Barajı yalnızca bulunduğu bölgenin değil ülkemizin kalkınmasına da önemli faydalar sağladı. Yıllık ortalama 8,9 milyar kiloWatt saat enerji üretim kapasitesine sahip olan Atatürk Barajı ülke ekonomisine her yıl 2,2 milyar TL katkı sağlayabiliyor. Atatürk Barajı’nın işletmeye alınmasından bu yana geçen 23 yılda milli ekonomiye katkısı 40 milyar TL’yi aştı” ifadelerini kullandı.

 

“ 'HES'LER ÇEVREYE ZARAR VERMEZ ”

Baraj ve HES’lerin yapımının Türkiye için tercih değil zorunluluk olduğunu ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu “HES’ler bazı kesimlerin söylediği gibi çevreye zarar vermez. Diğer fosil yakıtlardan üretilen enerjinin çevreye verdiği zarar ile kıyaslandığında neredeyse hiç zararı yoktur. Baraj ve HES’ler enerji üretiminin yanında insanların su ihtiyacını karşılar, taşkın zararlarının önüne geçer ve zirai alanlara sulama suyu temin eder. Aynı zamanda bölge turizmine katkı veren ve erozyona yönelik ağaçlandırmalara katkı veren bu barajların faydaları saymakla bitmez” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

-YATIRIMLAR DEVAM EDECEK-

Atatürk Barajı yapılmadan önce bölgenin kurak ve ziraat görmemiş bir alan olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu “Atatürk Barajı’nın inşaatında çalışmaya gelen genç bir mühendisin  ‘Atatürk Barajı'nın arazisini ilk gördüğüm gün, Fırat'ın iki yakasında mühendisler, elektronik ölçüm aletleriyle ay yüzeyi gibi bir alanda çalışıyorlardı. Çevre yerleşimlerde, yoksulluktan güç hayvanı bile edinemeyen köylüler, karasabanı, insan gücüyle çekiyorlardı’ diye anlatıyor. Atatürk Barajı, ay yüzeyi gibi canlının yaşamasına müsaade etmeyen bir coğrafyayı bereketli topraklara dönüştürdü” diye konuştu.

Atatürk Barajı ile zirai arazilerin suya kavuşmasıyla yöre halkının da refah düzeyinin arttığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bölgeye yatırımlarımız devam edecek ve sulanabilir ne kadar alan varsa buralara en modern sulama tesislerini inşa edeceğiz” diyerek açıklamasını noktaladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.