Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan MSB gündem başlıkları enflasyon Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gündem özeti abd fırat kalkanı bugünün gündemi ihracat

OSİAD BAŞKANI KURT: SANAYİDEKİ GERİLEME TÜRKİYE İÇİN ALARM OLARAK ALGILANMALI

-OSİAD Başkanı Ahmet Kurt, üniversiteli işsizliğin ürkütücü seviyelere geldiğini belirterek, “Aralık 2014’te 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 20.2. Hiçbir ülke, bu yükseklikteki genç işsizin ortaya çıkaracağı ağır yükleri kaldıramaz” dedi.

ANKARA(ANKA)  -Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Kurt, sanayi üretimindeki gerilemenin Türkiye açısından alarm olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Sanayi şirketlerinin sanayiden uzaklaşıp inşaat sektörüne yönelmesini durduracak önlemler acilen alınmalıdır” dedi.

İmalat sanayi kapasite kullanımı, büyüme rakamları, dış ticaret ile tüketici güven endeksi verilerindeki negatif gelişmeleri değerlendiren Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Kurt yaptığı açıklamada, “Bu büyüme hızı, bu üretim profili ile 2023 hedefleri artık bir hayal” ifadelerini kullandı.

Sanayi üretimindeki gerilemenin ülke açısından alarm olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Kurt, “Sanayi şirketlerinin sanayiden uzaklaşıp inşaat sektörüne yönelmesini durduracak önlemler acilen alınmalıdır” dedi. Ekonominin son 3 yıldır patinaj yaptığını, 2014 yılı büyümenin düşük ve tansiyonu yüksek bir yıl olduğunu anımsatan Kurt, 2015 yılı büyüme tahminlerinin yılın ilk üç ayında törpülenmeye başladığını, global piyasalarda sıcak para akımlarında oynaklık denildiğinde akla gelen ilk ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.    

Aslında ekonomideki olumsuz gelişmelerin işaretinin Kasım 2014’te alındığını belirten Kurt, Takvim etkisinden arındırılmış üretim endeksine göre bir önceki yılın aynı ayına göre imalat sektörünün eksi seviyelere gerilediğini, Suriye, Irak, İran, Libya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Ortadoğu pazarının kaybedildiğini, komşularla ticaretin neredeyse sıfırlandığını anlattı. 2015 yılının ilk üç ayındaki büyüme rakamının da yüzde 1 seviyelerinde olabileceğini belirten Kurt, katma değeri yüksek alanlardaki büyümenin yetersizliğine işaret etti.

-“TÜRKİYE’NİN 2023 HEDEFLERİNİ TUTTURMASI MÜMKÜN DEĞİL”-

İşsizliğin, en çok da üniversiteli işsizliğin ürkütücü seviyelere geldiğini, işsizlik maaşı almak üzere fona başvuranların sayısının artmasının da işten atılmalarla ilgili bir fikir verdiğini dile getiren OSİAD Başkanı Ahmet Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şubat ayında işsizlik ödeneği için başvuranlar, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28.1 artışla 81 bin 808 kişiye yükselmiş gözüküyor. Bu rakam bize istihdamda büyük bir gerileme olduğunu gösteriyor. Yine TÜİK verilerine göre Aralık 2014’te 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 20.2. Hiçbir ülke, bu yükseklikteki genç işsizin ortaya çıkaracağı ağır yükleri kaldıramaz. Bu gidişle Türkiye’nin 2023 hedeflerini tutturması mümkün değil.” (ANKA)

(AR/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.