OSTİM tedirgin: İflas haberleri duyarsak şaşırmayalım

ANKARA(ANKA) - Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Kurt, banka faizlerinin artırılmasının etkilerine ilişkin, "Bir iki ay sonra ciddi sorunlar yaşanmaya başlanacak. İhracattaki var olan hareketlilik kimseyi aldatmasın. Yeni ihracat bağlantılarında önemli düşüşler var. Bunun etkileri önümüzdeki günlerde belirginleşecek. Bankalar faizleri 2 puanın üzerinde artırdı. Bu durum, kaygılarımızı daha da yükseltti. Yakın zamanda iflas haberleri duyarsak şaşırmayalım” açıklamasında bulundu.

Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Başkanı Ahmet Kurt’un banka faizlerinin artırılmasının etkilerine ilişkin açıklama yaptı. Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Kurt, siyasi gerginliklerle yaşanan şiddet olaylarının ekonomideki kötü gidişatın görünmez kılmasını eleştirerek,“Bir iki ay sonra ciddi sorunlar yaşanmaya başlanacak . İhracattaki var olan hareketlilik kimseyi aldatmasın Yeni ihracat bağlantılarında önemli düşüşler var. Bunun etkileri önümüzdeki günlerde belirginleşecek. Bankalar faizleri 2 puanın üzerinde artırdı. Bu durum, kaygılarımızı daha da yükseltti. Yakın zamanda iflas haberleri duyarsak şaşırmayalım” dedi.

Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Kurt, son bir hafta içinde hemen hemen bütün bankalardan kredi faizlerinin 2 puanın üzerinde artırıldığına dair yazılar gönderildiğini belirterek, “Eğer ekonomi yönetimi mevcut durumu olumluya çevirmezse bir iki ay içinde iflasların başladığına dair haberleri duyarız” dedi.

Türkiye’nin son bir yılda üç seçim yaşadığını, birinin de ufukta göründüğünü ifade eden OSİAD Başkanı Kurt, son miletvekili genel seçiminin yapılmış olmasını bugün izlenen politikalar ışığında neden yapıldığını, erken seçimin neyi değiştireceğini  anlamakta zorlandıklarını ifade etti. Koalisyon kurulamamasının ekonomideki izdüşümlerinin belirginleşmeye başladığını, dolardaki artışın işletmelerin bütün hesaplarını alt üst ettiğini, yatırım isteğini boğduğunu belirten Kurt, siyasi belirsizlik ortamında ekonomik kırılganlıkların derinleştiğine dikkat çekti. Organize sanayi bölgelerinde boş parsellerin yatırımcı beklediğini, turizm sektöründe ciddi kayıplar yaşandığını, büyüme rakamlarının alarm verdiğini, işsizlik rakamlarının kaygıları artırdığını, ihracatın gerilediğini, bütün ekonomik göstergelerin olumsuz sinyaller verdiğini belirten OSİAD Başkanı Kurt, dolardaki aşırı değerlenmesinin etkilerinin hissedilmeye başlandığını anlattı.

Yüzde 12 seviyesinde olan banka kredi faiz oranlarının piyasa koşulları nedeniyle yeniden düzenlendiğini vurgulayan Kurt, “Bankalar, üyelerimize gönderdikleri yazılarda faizlerin artırıldığını bildirdir. Örneğin benim çalıştığım banka yüzde 12.5 olan oranı yüzde 14.25’e çıkardığını bildirdi. Bankalar gerekçe olarak piyasa koşullarının değişmesini gösteriyorlar. Reel faizler zaten çok yüksekti; şimdi finansmana erişim daha zor ve daha maliyetli hale gelmiş oldu. Bir yandan ekonominin içinde bulunduğu durumdan dolayı kredi talebi artıyor diğer yandan krediye erişmek giderek güçleşiyor. Bu durum firmaları negatif yönde etkileyecektir” diye konuştu. (ANKA)

(AR/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.