Öne Çıkanlar Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu Türkiyede Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı Kovid19 Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Vaka Sayısı bugünün gündemi CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ENGİN ALTAY gündem özeti ihracat cumhurbaşkanı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş

"ÖTV Zammı İçki ve Sigarada Kaçağı Artırır"

Bakanlar Kurulu alkollü ve alkolsüz içecekler ile tütün ürünlerinin Özel Tüketim Vergisi oranlarını artırdı.

Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12 nci maddesi uyarınca, bazı malları  özel tümetim vergisi tutarlarının yeniden tespit edilmesi amacıyla hazırlanan karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kolalı gazozlarda ötv oranı yüzde 25 olarak uygulanacak.

Malttan üretilen biralarda vergi oranı yüzde 63 olacak, ayrıca 1.1 TL asgari maktu vergi uygulanacak. Diğer alkollü içeceklerin ise asgari maktu vergi tutarlarında artırıma gidildi.
Sigaranın vergi oranı yüzde 65.25 olarak belirlenirken tüm tütün ürünlerinin asgari maktu vergi tutarları 0.3 TL olarak tespit edildi.

TESK Başkanı Palandöken: ÖTV Zammı İçki ve Sigarada Kaçağı Artırır

İçki ve sigaraya yapılan ÖTV zammının kaçak ve sahte üretimi daha da artıracağını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “İçki ve sigaraya zaten her 6 ayda bir otomatik ÖTV zammı geliyor. Bunların dışında ayrıca bir ÖTV artışı daha yapılması kuşkusuz vergi gelirlerini artırabilir ama kaçak ve sahte üretimle insan sağlığını da olumsuz etkileyecektir” dedi.

“Vergi Gelirleri De Kaçakçıların Kârı Da Artıyor”

Komşu ülkelerdeki fiyatlarla ülkemizdeki fiyatlar arasındaki makas arttıkça sınırdan kaçak ürün geçişlerinin de arttığını ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Palandöken, “Komşu ülkelerdeki tütün ürünleri fiyatı ile ülkemizdeki fiyatlar arasında çok büyük bir fark olmasa belki kaçak ürün girişi de asgaride olacak, ancak bizim komşularımızdaki sigara fiyatı ile ülkemizdeki fiyatlar arasında tam bir uçurum var. Bu da kaçakçıların kârının artmasına zemin hazırlıyor” diye konuştu.

“Sahte İçki Üretiminin ve Zehirlenme Vakalarının Artmasından Endişe Ediyoruz”

İçki ve sigaradaki ÖTV zammının zamanlamasının da yanlış olduğuna vurgu yapan Palandöken, “Yılbaşı öncesi sahte içki üretiminin ve bundan kaynaklı zehirlenme vakalarının artmasından endişe ediyoruz. Vatandaşlarımızı da bu vesileyle şimdiden uyarıyoruz. Ucuz olan hiçbir ürün can sağlığınızdan daha önemli değil. Alacağınız ürünleri yetki belgesi olan güvenilir yerlerden alın. Kaçak ve sahte üretim olduğundan şüphe ettiğiniz ürünleri ve bunları satanları yetkililere bildirin” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.