Palandöken, “Ahilik Fonunun Ertelenme Çalışmaları Sevindirici”

Ahilik Fonunun ertelenmesine ilişkin yeni bir ekonomik paket üzerinde çalışma yapıldığına ilişkin basında yer alan haberlerin yerinde ve sevindirici olduğunu dile getiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “1 Ocak 2020 tarihinde başlayacak olan esnaf ve sanatkarların Ahilik Fonu kesintisinin ertelenmesine ilişkin düzenleme yapılması, 2 milyona yakın esnaf ve sanatkarlarımız adına olumlu bir karar. Yeni ekonomi paket içinde yer alacağı belirtilen Ahilik Fonunun ertelenmesine yönelik yapılacak düzenlemeleri destekliyoruz. Mevcut ekonomik koşullarda esnaf ve sanatkarlarımız Bağ-Kur primlerini ve çalıştırdıkları işçinin sigorta primlerini bile ödemekte zaman zaman zorlanırken Ahilik Fonunun ertelenmesine ilişkin alınacak kararı sonuna kadar destekliyoruz” dedi.


“ESNAFIMIZ AHİLİK FONU KESİNTİSİNİ ÖDEYECEK DURUMDA DEĞİL”

Esnaf ve sanatkarlar rahat bir nefes alıncaya kadar Ahilik Fonu kesintisinin ertelenmesini beklediklerini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu  (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “TESK olarak,  iflas eden ya da iş yeri kapanan esnafımıza kolaylık sağlayacak olan Esnaf Ahilik Fonu’nun hayata geçirilmesi için yapılan çalışmalara katılıp destekledik. Bu kapsamda kurulan Esnaf Ahilik Sandığı için esnafımızın her ay yüzde 2’lik bir Ahilik Fonu ödemesi gerekiyor. Ancak son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle esnaf ve sanatkarlarımız Bağ-kur primini ve yanında çalıştırdığı işçinin SSK primini bile ödemekte güçlük çekiyor. Bu şartlarda esnafımız bir de Ahilik Fonu kesintisini ödeyemez. Ahilik Fonu kesintilerine yönelik erteleme çalışmaları esnafımız adına oldukça rahatlatıcı. Ekonomik koşullar biraz daha iyileşip esnafımız rahat nefes almaya başlayana kadar bu kesintilerin ertelenmesi gerekir”  şeklinde konuştu.


“YENİ MEZUNLAR İŞE GİRENE KADAR KYK BORCU ERTELENMELİ”

Öte yandan KYK kredi borçları ile ilgili düzenlemenin de yeni ekonomi paketinde yer alacak olmasını sevindirici bulan Palandöken, “Ahilik Fonu ertelemesinin planlandığı yeni ekonomi paketinde KYK borcu olan öğrencilere yönelik bir düzenlemenin olması da sevindirici. Yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren KYK borçları, yeni mezunlar iş bulana kadar ertelenmeli. Bu süreçte ise gecikme faizi işlememeli. Öğrenciler işe başladıktan sonra yeni bir yapılandırmaya gidilerek belli bir alt limitli taksit tutarı dahilinde borçlar yeniden yapılandırılmalı. Gençlerimiz daha iş hayatına atılmadan sırtlarına binen KYK yükünden kurtulmalı” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.