Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan erdoğan Hakkari HAVA HAREKATI operasyon başbakan binali yıldırım kızılay ekonomi haberleri

Palandöken: " Bankalar Kârlılığına Kâr Katarken Vatandaş Borçları İle Boğuşuyor"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Bankalar yüksek faizli krediler ile kârlılığına kâr katarken vatandaş borçları ile boğuşuyor. Borsada işlem gören 9 bankanın kârı yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,2 arttı" dedi.

Bendevi Palandöken, Vatandaşların borçları yüzünden takibe alındığını ancak bankaların yüksek kârlarının devam ettiğini belirtiği açıklamasında, “Bankalar yüksek faizli krediler ile kârlılığına kâr katarken vatandaş borçları ile boğuşuyor. Borsada işlem gören 9 bankanın kârı yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,2 arttı. Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe alınmış toplam kişi sayısı geçen yılın ilk yarısına göre bu yılın ilk yarısında yüzde 2 artarak 712 bin kişi oldu” dedi.

“Vatandaşın Borcu Arttıkça Bankaların Da Kazancı Artıyor”

Bankaların kârları ile vatandaşın borçlarının sürekli arttığına dikkati çeken Palandöken, “Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin 2017 Haziran raporuna göre, bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe alınmış kişi sayısı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 oranında artarak 712 bin kişi oldu. Aynı zamanda 1 milyon 940 bin 626 kişinin bireysel kredi borcu var ve bireysel kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı ise 2 milyon 238 bin 385 kişi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre ise Türk bankacılık sektörünün dönem net kârı, bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 33,2 artarak 25 milyar 355 milyon liraya yükseldi. Vatandaşın borcu arttıkça bankaların kazançları da hızlı şekilde artıyor” diye konuştu.

“ Bankalar Farklı Adlar Altında Vatandaştan Para Kesmemeli”
 
Bankacılık sektörünün en hızlı büyüyen sektörlerden biri olduğunu hatırlatan Palandöken sözlerine şu şekilde devam etti: “En hızlı büyüyen sektörlerden birisi bankacılık. Ülkemizin gelişmesi ile sektörün büyümesi de gayet normal fakat kâr yüzdeleri normalin üzerinde. Hesap işletim ücreti, havale ücreti, dosya masrafı, yapılandırma kesintisi, kredi tespit ücreti, istihbarat ücreti gibi çeşitli sebeplerle vatandaştan ücret alınmamalı. Normalin çok üzerinde kâr yüzdeleri ile 1 senede yüzde 33 artış sektörü büyütürken vatandaşın parasını küçültüyor. Bankalar farklı adlar altında vatandaştan para kesmemeli ve yüksek faiz oranları düşürülmeli. Bankalar bu şekilde kazancını ve kârını katlayarak artırırken vatandaşın da aynı oranda borcu katlanarak artıyor”
 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.