Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ClinicExpert Melatonin hormonu Nicolas Baldeyrou Bharat Biotech Mangal

Palandöken, “Geçen Yılın Zam Şampiyonu Ürünlere Talep Yok”

Domates, patates, soğan gibi sebzelerin geçen yıl kışın yaşanan aşırı fiyat artışlarının yeniden yaşanmaması için vatandaşların şimdiden tedbir almalarını isteyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Geçtiğimiz yıl kışın patates, soğan, domates gibi sebzelerin fiyatı 10 TL’ye kadar çıkmıştı. Fiyatların yüksekliğinden şikayet eden vatandaşlar kilo yerine gramla alışveriş yapıyordu. Ancak şimdi geçen yıl fiyatından şikayet ettiğimiz bu ürünler 1 ila 3 TL arasında değişen fiyatlara satılmasına rağmen alıcı bulamıyor. Üreticilerin bin bir emekle üretip piyasaya sürdüğü ürünler tezgahlarda çürümemeli. Uzun süre saklanabilecek ürünler şimdiden alınarak geçen yılki duruma düşmemeli. Kışa hazırlık yaparak, yaşanabilecek fiyat artışlarının şimdiden önüne geçilmeli” dedi.


“KIŞ HAZIRLIKLARI SEBZE VE MEYVEDE FİYAT İSTİKRARI SAĞLAYABİLİR”

Geleneksel saklama yöntemlerinin ileride yaşanabilecek fiyat artışlarını önleyeceğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Tarladaki ürünler üreticiden 80 kuruş ile 1.80 TL arasında değişen fiyatlardan alınıp tezgahta 1 ile 3 TL arasında değişen fiyatlarda satışa sunuluyor. Geçen yıl zam rekoru kıran bazı ürünler, ucuz fiyatlara rağmen yeterince talep görmüyor. Oysa kışa sayılı günler kala fiyatlar yeniden yükselmeden vatandaşlarımız kışlık hazırlık yapmalı. Patates, soğan gibi dayanıklı ürünler toplu olarak alınıp doğru şekilde muhafaza edilmeli. Mevsiminde hesaplı olan diğer ürünler de kış gelmeden alınıp konserve, turşu, reçel, marmelat, tarhana gibi çeşitli yöntemlerle saklanmalı. Geleneksel saklama yöntemleri ileride yaşanabilecek fiyat dengesizliğinin önüne geçebilir” diye konuştu.

“DOĞRU MUHAFAZA EDİLEN ÜRÜNLER RAHATLIKLA TÜKETİLEBİLİR”

Mevsiminde ucuz ve bereketli olan ürünleri farklı yollardan muhafaza ederek kışın tüketmenin sağlık açısından da yararlı olduğunu vurgulayan Palandöken, “Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmek, sağlık açısından da ekonomik açıdan da oldukça faydalı. Annelerimizin yaptığı domates konserveleri, salçalar, biber, patlıcan, kabak, fasulye, bamya gibi kurutulmuş sebzeler, barbunya, bezelye, mısır gibi dondurulmuş sebzeler, salamura yaprak, zeytin ve peynirler, ev yapımı sucuk, kavrulmuş et, yufka, erişte, pekmez, komposto gibi tüm yiyecek ve içecekler kışın gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Bu sayede hem bol olan ürünler tezgahta çürümez hem de geleneksel saklama yöntemlerimiz unutulmaz” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.