Öne Çıkanlar istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu EMİNE ERDOĞAN myk galatasaray çin cumhurbaşkanı Koç Holdingin 2023 yılı net karı 16 Mart 2024 Cumartesi Gündem Özeti

Palandöken, “Gerçek Bal İçin Tanıdığınız Esnafları Tercih Edin”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sahte bal üreticilerine karşı vatandaşları uyararak, “Bal üretiminde Çin’den sonra dünyada ikinci sıradayız. Ülkemizin yılda 105 bin 727 ton bal üretimi var. Fakat üretimin fazla olması fiyatların düşeceği anlamına gelmiyor. Gerçek ve iyi balın en düşük fiyat 50 liradan başlıyor, 250 liraya kadar çıkıyor. Vatandaşlarımız ucuz fiyatta bal satan sahte üreticilere kanmamalı. Tanıdığı ve bildiği esnafları tercih etmeli” dedi.

“BAL ÜRETİMİNDE DÜNYADA İKİNCİYİZ”

Bal üretimi ve arıcılık sektörünün ülkemizde çok geliştiğini vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Dünyada 1,5 milyon tondan fazla bal üretiliyor. Bunun yüzde 30,6’sını Çin, yüzde 6,85’ini ülkemiz, yüzde 5,35’ini ABD üretiyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ‘un açıkladığı verilere göre ülkemizde 84 bini aşkın işletmede 7,9 milyonu aşkın kovanda 105 bin 727 ton bal üretimi gerçekleştiriliyor. 2,2 milyar dolarlık dünya bal ihraç pazarından yüzde 1,1 pay alıyoruz. Üretimimizin yüzde 3,4’ünü yani 3 bin 623 tonunu dünyada 33 ülkeye ihraç ediyoruz. Ordu 16 bin 278 ton ile birinci, Muğla 15 bin 875 ton ileikinci, Adana 9 bin 477 ton ile üçüncü sıradaki ülkemizin en çok bal üreten illeri” diye bilgi verdi.

“KALİTELİ BALIN FİYATI DÜŞMEZ, SAHTE ÜRETİCİLERE KANMAYIN”

Kaliteli balın düşük fiyattan verilemeyeceğini söyleyerek vatandaşları sahte bal üreticilerine karşı uyaran Palandöken, Yaz mevsimindeki yağışlar ve arı ölümlerin çok fazla yaşanmaması ile bal üreticileri son 20 yılın en iyi verimini ve fiyatını gördü. Üretimdeki yoğunluğumuz ise gıda sahteciliğinin yaşanmasına sebep oluyor. Sahte bal üreticileri şeker şurubu gibi katkı maddeleri katarak ucuza bal satıyorlar. Hâlbuki iyi ve kaliteli bal ucuza satılamaz. Bugün ülkemizde balın fiyatı en düşük 50 lira ve 150-200 civarında artıyor. 5 kavanoz balı 100 liraya satıp yanında promosyon ürünler veren satıcılar mevcut. Vatandaşımız bunlara kanmamalı. Hiçbir katkı maddesi eklenmeyen ve bir maddesi çıkarılmadan üretilen iyi baldır. Vatandaşlarımız bakarak koklayarak balın sahte mi gerçek mi olduğunu anlayamazlar. Laboratuvarlarda uzman kişilerin test etmesi gerekir. Vatandaşın bu noktada yapacağı şey, balı güvendiği ve bildiği esnaftan almasıdır. Ucuz olsun diye kanserojen madde içeren sahte bal tercih edilmemelidir” şeklinde söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.