Öne Çıkanlar bugünün gündemi cumhurbaşkanı erdoğan terörist pkk cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan azerbaycan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank

Palandöken, “Hazır Kıyma Her Türlü İstismara Açık”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, son günlerde kamuoyunda yer alan boyalı kıyma iddialarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Hazır kıymanın her türlü istismara açık olduğunun altı çizilen açıklamada hazır kıyma satışının kesinlikle yasaklanması gerektiği belirtildi.

ET ALMANIN DOĞRU ADRESİ KASAP ESNAFIDIR”

Perakende satış noktalarında hazır kıyma satışının yasaklanması gerektiğini ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Önceden dökme hazır kıyma satışı yapılıyordu. Bu uygulama yasaklanana kadar yıllarca hem esnafımız hem de vatandaşlarımız mağdur olmuştu. Şimdi ise marketlerde paketlenmiş hazır kıymalar satılıyor. Hazır kıymanın istismara ne denli açık olduğunu herkes biliyor. Kimi nereye kadar kontrol edebilirsiniz? Hangi ürünü kontrol edebilirsiniz? Ben hazır kıymayı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Dökme kıymada olduğu gibi hazır kıyma satışı da yasaklanmalı. Et ve kıyma almanın doğru adresi kasap esnafıdır. Vatandaşlarımız mahallelerindeki bildikleri ve güvendikleri kasap dükkanına gidip alacağı kıymanın etini tezgahtan seçmeli. Ardından kıymayı kendi gözünün önünde çektirmeli. İçerisinde ne olduğu belli olmayan pakete değil gerçek ete para verilmeli” diye konuştu.


“KIYMADA YÜZDE 7’DEN FAZLA YAĞ OLMAMALI”

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise hazır kıymanın etten başka her şeyi içerdiğini belirterek, “Son zamanlarda kamuoyunda boyalı hazır kıyma iddiaları yer alıyor. Eti suya koyunca beyazlaşır bu doğaldır. Buraya kadar bir problem yok ancak bakıyoruz ki hazır kıymanın içeriğindeki yağ oranı yüzde 20. Oysa karkas halindeki bir hayvanın yağlılık oranı yüzde 7’dir. Hazır kıymadaki yağ oranı nasıl oluyor da yüzde 20’ye çıkıyor? Bu yüzde 13’lük fark kıymaya yağ ilavesi yapıldığı anlamına geliyor. Bir kg et aldığınızı sanıyorsunuz ama aslında 750 gr et alıyorsunuz. Öte yandan, daha önce dökme kıyma satışının yasaklanması için yaptığımız çalışmalarda ülke genelinde birçok yerden alınan numunelerde tavuk taşlığı, gıda boyası, aşırı derecede yağ ve hatta havuç bile çıkmıştı. Bize göre döküm kıymada olduğu gibi hazır kıyma uygulaması da durdurulmalı” şeklinde konuştu.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.