Öne Çıkanlar Kuşadası Belediyesi deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan kuşadası HAVA HAREKATI erdoğan başbakan binali yıldırım Hakkari atatürk yapı kredi operasyon

Palandöken, “Hibrit Araç Kullanımı Arttıkça Petrol Düşer”

Hem çevre dostu hem de yakıttan büyük tasarruf eden hibrit araç kullanımının teşvik edilmesi gerekliliğine vurgu yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,“Hibrit araçlar benzinli ve elektrikli olmak üzere iki motora sahip. Bu sebeple daha çevreci ve daha ekonomik araçlar. Geçen yılın ilk 9 ayına kıyasla bu yıl ilk 9 ayda ülkemizde 2 bin 763 hibrit araç satıldı. Kullanımının artması için teşvik ve destekler de artmalıdır. İlk alımda destek sağlanırsa kullanım yaygınlaşır, böylelikle petrol fiyatları da düşer” dedi.

“HİBRİT ARAÇ SATIŞI GEÇEN YILIN İLK 9 AYINA GÖRE BU YIL 8 KAT ARTTI”

Hibrit araçların kullanımı arttıkça iç piyasadaki petrol fiyatlarını düşüreceğinin altını çizen Palandöken, “Bulunduğumuz dönemde artık her sektörde tasarruf ön plana çıkıyor. Bu otomotiv sektöründe de geçerli. Hibrit araçlar da enerjiden büyük tasarruf sağlayan çevre dostu araçlar. Daha az yakıt tükettikleri için fosil yakıtlara bağımlılığı azaltan hibrit araçlar iç piyasadaki petrol fiyatlarını da zamanla düşürecektir. Aynı zamanda çevre dostu olan bu araçlar, Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Platformu’nun (TEHAD) verilerine göre geçtiğimiz yılın ilk 9 aylık döneminde 338 adet satılırken bu yılın aynı döneminde 8 kat artarak 2 bin 763 âdete ulaştı. Otomotiv pazarı da elektrikli ve hibrit motora sahip modellerin pazara girmesiyle geniş bir yelpazeye ulaştı” diye konuştu.

“HİBRİT ARAÇLARA VERGİ TEŞVİĞİ İLE İLK ALIMDA DESTEK VERİLMELİ”

Teşvik ve destekler ile hibrit araç kullanımının yaygınlaşacağına dikkati çeken Palandöken, “Aselsan tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk hibrit zırhlısı olan ‘Hızır’ adlı araç savunma sanayinde de dışa bağımlılığı azaltacaktır. Bu sebeple hibrit araçların üretimi, geliştirilmesi, kullanılması hem ulaşım sektörüne hem de savunma sanayine çok olumlu olacaktır. Avrupa’da geçtiğimiz yıl 206 bin 584 hibrit araç satıldı. Kullanımı yaygınlaştırmak için özel tüketim ve motorlu taşıtlar vergisinde düşük şekilde destekler sağlanıyor. Ülkemizde de her geçen yıl bu sayı artsa da kullanımı daha fazla teşvik edilmeli. Örneğin şehir içi otoparklardan ücretsiz yararlanma, otoyol ve köprü geçişlerinde ücretsiz geçiş hakkı, ilk alımda maddi destek gibi teşvikler kullanımı artıracaktır. Bunun yanında 2018’den itibaren artırılması düşünülen ve elektrikli araçlarda sıfır olan motorlu taşıtlar vergisi hibrit araçların için de geçerli olmalıdır” şeklinde söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.