Palandöken, “ÖTV Artışı Kaçağı Da Artırıyor”

Kaçak içki üretiminin artmasında ÖTV artışının etkisi olduğunu hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Sahte içki üretenlerin ve bu nedenle hayatını kaybedenlerin bir hayli arttığı göz önünde bulundurulduğunda, bu yıl alkollü içkilerde ÖTV artışı yapılmamalı. ÖTV artışının kaçak alkole yönelimde büyük oranda etkisi olduğu unutulmamalı” dedi.

“ÖTV ARTIŞININ KAÇAK ALKOLE YÖNELİMİN ARTMASINDA PAYI VAR”

Binlerce işletmenin pandemide büyük oranda gelir kaybı yaşadığını vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Pandemi sürecinde yeteri kadar olumsuz etkilenen turizm sektörü, eğlence sektörü, yeme-içme sektörü, otel, lokanta, bakkal, büfe, kuruyemişçi gibi birçok sektör ve işletme, alkollü içkilerdeki ÖTV’nin artışı ile daha satışların düşmesiyle bir kez daha gelir kaybı yaşıyor. 40 binden fazla TAPDK lisansı olan noktada işletmelerin pandemi koşullarındaki gelir kaybı da hesaba katılarak bu yıl ÖTV artışı yapılmamalı. Sektörlerin canlanması, salgın etkilerinin azalması için binlerce işletmenin cirolarını eski seviyeye getirmesi gerekiyor. ÖTV artışının kaçağa yönelimin artmasında büyük payı olduğu unutulmamalı” diye konuştu.

“KAÇAK SAHTE ALKOLLÜ İÇKİ ÜRETİMİ KATLANARAK ARTIYOR”

Son yıllarda kaçak içki üretimi de ele geçirilen kaçak içki miktarının da katlanarak arttığının altını çizen Palandöken, “Maalesef son zamanlarda kaçak/sahte alkolden hayatını kaybedenlerin sayısı, evde kaçak alkol üretimi yapanların sayısı, emniyet güçlerinin de ele geçirdiği bu sahte alkollerin miktarı katlanarak artıyor. Öyle ki yalnızca 2014-2018 arasında kaçak alkolden 228 vatandaşımız hayatını kaybederken, aynı yıllar içerisinde ele geçirilen kaçak alkol miktarı tam 5 katına çıktı. Aynı zamanda devlete de en az 2,5 milyar liralık bir vergi kaybına neden olan bu yönelimin azalması için ÖTV’nin artırılmaması önemli bir ölçüt. Çünkü perakende fiyatların da bu oranlara göre artması ve fiyatlar artınca kaçağa yönelimin de artması doğru orantılı şekilde seyrediyor” şeklinde söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.