Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti chp Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk abd Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

Palandöken “Pandemide Çocuk İşçiliği İle Mücadele Hız Kesmemeli”

Pandemi döneminde çocuk işçiliği ile mücadelenin hız kesmemesi gerektiğini ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “TÜİK verilerine göre 2019 yılında çalışan çocukların ne yazık ki yüzde 34,3'ü eğitime devam etmedi. Pandemi döneminde evde örgün eğitimden uzak kalan çocuklarımızın okullaşma oranının düşmemesi, kariyer seçimlerinde yetenek, bilgi ve becerilerine göre çocuklarımızın mesleki eğitime yönlendirilmesi için çalışmalar yapılmalı. Pandemi döneminde çalışamayan çocuklara devlet tarafından cep harçlığı sağlanmalı. Ekonomik sıkıntı çeken ailelerin elde edemediği gelirler için çocuklarını ikinci bir işte çalıştırmalarının önüne geçilmeli. Dünya zor günlerden geçerken geleceğimiz olan çocuklarımıza yatırım yapmalıyız. Gelin el ele verelim. Çocuklarımızın yarınlarını hep birlikte kuralım” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZIN ÜSTÜN YARARI İÇİN GEREKLİ TÜM ÖNLEMLER ALINMALI”

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü vesilesiyle yazılı bir açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu önemli gün vesilesiyle çocuk işçiliği konusuna dikkat çekerek üyelerimizi, işçisi, işvereni, kamu, özel sektörü ve tüm halkımızı bu önemli insan hakları ihlaline karşı mücadele etmeye, bilinçlenmeye ve çocuklarımızın üstün yararı için gereken ciddi önlemleri almaya davet ediyoruz. Çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında bugüne kadar UNICEF ile önemli çalışmalara imza attık. 10 ilimizde pek çok eğitimler, işyeri ziyaretleri ve farkındalık artırma faaliyetleri yürüttük. Bu yıl da çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor” diye konuştu.

“2019’DA ÇALIŞAN ÇOCUKLARIN YÜZDE 34’Ü EĞİTİME DEVAM ETMEDİ”

İstatistiklere göre 2019 yılında çalışan çocukların yüzde 34’ünün eğitime devam etmediğini belirten Palandöken, “TÜİK tarafından bu yıl çocuklara ilişkin ‘İstatistiklerle Çocuk 2019’ ve ‘Çocuk İşgücü Anketi 2019’ olmak üzere iki rapor yayınlandı. Bu raporlar bize gösterdi ki yapılan çalışmalar henüz başlangıç, olumlu sonuçlara ulaşılmakla birlikte ve yeterli değil. Çünkü İşgücü Anketi verilerine göre 2019 yılında çalışan çocukların ne yazık ki yüzde 34,3'ü eğitime devam etmedi. Pandemi sürecinde okuldan uzaklaşan, bir kısmı da uzaktan eğitim imkanı bulunmayan çocuklarımızın iş gücüne katılımının artması da öngörülebilecek ve önlenmesi gereken bir risktir. Çünkü çocuklarımızın yeri okullardır” ifadelerini kullandı.

“MESLEKİ EĞİTİMİN ÖNEMİ HER GEÇEN GÜN ARTMAKTADIR”

TESK’in çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında yaptığı işbirliği çalışmalarının pandemi sürecinde de hız kesmeden devam ettiğini anlatan Palandöken, “Çocukların ilkokul seviyesindeki net okullaşma oranı 2018-2019 öğretim yılında yüzde 91,9 olurken buna karşılık ortaöğretim seviyesinde net okullaşma oranı 7.7 puan düşerek, 2018-2019 öğretim yılında yüzde 84,2 oldu. Çocuklarımızın ekonomik nedenlerle çalışmak zorunda kaldıkları, bu nedenle okul hayatından uzaklaştıklarını ne yazık ki biz de çalışmalarımız sırasında gördük. Bu noktada mesleki eğitimin önemi daha da artıyor. Çocuklar mesleki eğitim yoluyla bir yandan ustalarının yanında pratik eğitim alarak diğer yandan yaşıtlarıyla birlikte okulda mesleğin teorik boyutunu öğrenebiliyor. Böylece çocuklara gelecekleri için yatırım yapma imkanı sunuluyor” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.