Öne Çıkanlar chp niğde milletvekili ömer fethi gürer CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin türkiye istatistik kurumu beşiktaş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan recep tayyip erdoğan palandöken cumhurbaşkanı erdoğan erdoğan Shanghai Astronomi Müzesi Yeşim Arı Kimdir Doğuş Balbay

Palandöken: Telif hakları vergileri aştı

ANKARA(ANKA) - TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, cafe, restoran, lokanta gibi işyerlerinde televizyon ve radyodan yapılan müzik yayınları için istenen telif haklarının devlete ödenen vergileri aştığını belirterek, “TV ve radyodan yapılan müzik yayınları için mutlaka yasal bir düzenleme yapılmalıdır” dedi.

Cafe, restoran, lokanta gibi işyerlerinde televizyon ve radyodan yapılan müzik yayınları için istenen telif haklarının devlete ödenen vergileri aştığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı  Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, “TV ve radyodan yapılan müzik yayınları için mutlaka yasal bir düzenleme yapılmalıdır” ifadelerine yer verdi.

-“BAKKALDAN 3.329, CAFEDEN 8.307 TL TELİF HAKKI İSTENİYOR”-

Özellikle turistik yörelerde faaliyette bulunan esnafın, dükkanlarında zaman zaman radyo veya tv’den müzik yayını yaptıklarını belirten Palandöken, “4 ayrı kuruluş esnaftan telif hakkı talep ediyor. Talep edilen tutarlar, ticari hayatın gerçekleriyle bağdaşmayacak kadar yüksek. Söz gelimi 60 metrekare büyüklüğünde bir pastane için 1.487Türk Lirası, aynı büyüklükteki kuaför için 1,445Türk Lirası bakkal, manav, kasap ve benzeri esnaf işyerleri için 8 bin 307 Türk Lirası telif hakkı talep ediyor. Bu bedeller her yıl yenileniyor ve birçok esnafın ödediği yıllık gelir vergisinden bile yüksek tutarlara varıyor” diye konuştu.

-“TELİF HAKKINDA ZENGİNDEN AZ FAKİRDEN ÇOK İSTENİYOR”-

Büyük işyerlerinden küçüklere oranla daha az telif hakkı istendiğini dile getiren Palandöken, şunları kaydetti:

“100 metrekareyi aşan işyerlerinde ilave her bir metrekare için ayrı bir tarife söz konusu. Dolayısıyla işyeri büyüklüğü arttıkça metrekare başına talep edilen telif hakkı azalıyor. Bu da büyüklerin az küçüklerin daha çok telif hakkı ödemesi demek. Böyle bir uygulama kabul edilemez.”

-“YARGITAY ‘DUR’ DEDİ”-

Yargıtay 19. Ceza Dairesinin, esnafın radyo ve TV’den müzik yayını yapmasının Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa aykırı olmadığına karar verdiğini de belirten Palandöken,  “Yargıtay 19. Ceza Dairesi, 3 Haziran 2015 tarihinde verdiği bir kararda, “Umuma açık işletmelerde radyo ve TV2den yapılan yayınlarda sanatçılar açısından mali hak ihlalinden bahsedilemez, bu eylem bir suç oluşturmaz” hükmüne varmıştır. Dolayısıyla esnafımız bu yüksek bedeller için mahkemelerde hak arama telaşına düşmemelidir. Bu konu bir an önce yasal bir düzenlemeye kavuşmalı ve küçük esnaftan makul ve kabul edilebilir bedeller talep edilmelidir” şeklinde konuştu. (ANKA)

(AR/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.