Öne Çıkanlar Kuşadası Belediyesi deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan kuşadası HAVA HAREKATI erdoğan başbakan binali yıldırım Hakkari atatürk yapı kredi operasyon

Palandöken, “Tüm İşyeri Açılışlarının Bir Kuralı Olmalı”

Tüm iş yeri ve AVM açılışlarının görüş alışverişinden sonra izne tabi tutulması gerektiğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Eczane açılışlarındaki kanun gibi, zincir market ve AVM’lerin de yan yana açılarak birbirlerine zarar vermemesi için nüfus ve bölge planlamasına göre ilgili mesleki oda, kurum ve kuruluşlardan görüş alışverişi yapılarak izne tabi tutulması gerekiyor. Aksi takdirde yan yana ve karşılıklı açılan aynı sektördeki esnaflar başta olmak üzere, zincir marketler ile AVM’ler de müşteri kaybına uğrayarak zarar edip zaman içerisinde kapatılıyor” dedi.


“YAN YANA AÇILAN İŞ YERLERİ VE AVM’LER HERKESE KAYBETTİRİYOR”
Esnafın AVM ve zincir marketlerden yeteri kadar zarar görürken bir de başka bir esnaftan zarar görmemesi gerektiğinin altını çizen Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Perakende Yasası çıkarıldığından günümüze ekonomimizde birçok değişim yaşandı. Dolayısıyla şu an ihtiyaçlara tam anlamıyla cevap vermiyor. Bir bakkalın yanına tekrar bir bakkal açılması, zincir marketlerin her sokağa peş peşe açılması, yan yana ve karşılıklı açılan AVM’ler herkese müşteri kaybettiriyor. Bir çok işyeri herhangi bir fizibilite yapılmadan aynı sektörden, aynı caddede ve sokakta bir sürü iş yeri olmasına rağmen yeni işyeri açıldığı için kısa süre sonra batıyor. Ya da Ankara’da örneklerini de görebileceğimiz birçok AVM karşısında ya da yanında başka bir AVM olmasına rağmen açılıyor ve bu defa hem kendi müşterisini azaltıyor hem de karşıdakinin müşterilerini çalmış oluyor. Zaten açılışları hiçbir kurala bağlı olmayan AVM ve zincir marketler kendileri kadar esnafımıza yeteri kadar zarar vermektedir” diye konuştu.


“ECZANELER HAKKINDAKİ KANUN TÜM SEKTÖRLERE ÖRNEK OLMALI”
İş yeri, zincir market ve AVM açılışlarının bir kurala bağlanmasının esnaf ve sanatkarın geleceği ile ekonominin sağlam temellere oturtulması bakımından çok önemli olduğunu ifade eden Palandöken, “Rastgele ve kuralsız işyeri, AVM ve zincir market açılışlarının önüne geçilmesi için öncelikle kuraların konulması artık kaçınılmaz. Bu açılışlarda esnaf meslek ve ticaret odaları ile belediye, kaymakamlık ve valilik yani ilgili ilgili kamu kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşacak kurul yapacağı fizibilite ve Ar-Ge çalışması sonucunda karar vermeli. Eczaneler hakkında kanunda belirtilen, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az 3 bin 500 kişiye 1 eczane düşecek şekilde eczane açılması yani nüfus kriteri bu konuda örnek olmalı ve kurulacak olan ortak komisyon belirlenecek kurallar doğrultusunda karar vermeli” şeklinde söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.