Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan MSB gündem başlıkları enflasyon gündem özeti CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş abd fırat kalkanı bugünün gündemi

Palandöken: “Türkiye’de Sorun İşsizlikte Değil, Mesleksizlikte ”

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu(TESK) Başkanı Bendevi Palandöken TÜİK tarafından nisan, mayıs ve haziran ortalamasını gösteren mayıs dönemine ait işsizlik rakamlarının 0.8 artışla 10.2 çıkmasını değerlendiren Palandöken, sorunun işsizlikte değil, mesleksizlikte olduğunu söyledi.

"Genç İşsizliğindeki Bu Artışın Tek Sebi Var"
 

TESK Başkanı Palandöken yaptığı açıklamada TÜİK tarafından açıklanan işsizlik verilerinde işsiz sayısının 3 milyon 255 bine çıktığın belirtti ve “Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 330 bin kişi artmış durumda. 15-24 yaştaki her 5 gençten biri işsiz. Özellikle genç işsizliğindeki bu artışların tek sebebi var, o da mesleksizlik. Ülkemizde sorun işsizlik değil mesleksizliktir” dedi. Palandöken açıklamanın devamında gençlerin iş beğenmediğini ve Meslek lisesi öğrencilerinde ise yüzde 50’nin çalışma hayatının istediği özelliklere sahip olamadan mezun olduklarını ve mezun oldukları bölüm dışında çalıştıklarını söyledi.

Palandöken genç işsizliğin önüne geçilmesi için mesleki eğitimin cazip hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi ve birçok işyerinin kalifiye ara eleman bulamadığını ve bu sorunun iyi planlanmış bir mesleki eğitimle çözülebileceğini söyledi. Ayrıca mesleki ve teknik eğitim alan gençlerin staj yapmaları ve staj yaptıkları işyeri tarafından potansiyel eleman olarak görülmesini teşvik edici alt yapı oluşturulması gerektiğini ifade etti.

"Gençler Meslek Okullarını Yanlış Anlıyorlar"

Palandöken mesleki teknik eğitimin kısa dönem askerlik, yüksek teknik eleman maaşı gib özel ayrıcalıklarla cazip hale getirilmesi gerektiğini söyledi ve “Okullarda teknik çalışma yapılan sınıflar, bodrum katlardan çıkarılarak rahat çalışma ortamlarına dönüştürülmeli. Teknik araç ve gereçler çoğaltılmalı, öğrenciler, bölümleriyle ilgili iş yapan ustalarla bir araya getirilmeli. En önemlisi ailelere ve gençlere okulların tanıtımları yapılmalı, avantajları anlatılmalıdır. Gençler meslek okullarını yanlış algılıyorlar. Ülkemizde artık mesleki yeterlik belgesinin kullanılması zorunlu hale geliyor. Başlangıçta 40 meslek dalında, daha sonra genişleyerek 110 mesleki alanda yeterlik belgesi olmayan çalıştırılamayacak. Dolayısıyla mesleki eğitim bir adım daha öne çıkmış olacak. Mesleki ve teknik okulların verdiği eğitim ve diplomaların önemi bundan sonraki dönemde daha çok anlaşılacak” şeklinde konuştu.
 
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.