Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan MSB gündem başlıkları enflasyon gündem özeti CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş abd fırat kalkanı bugünün gündemi

Palandöken: “Yüksek Kiralar Sebebiyle Mağazalar 6-7 Ay Boş Kalıyor”

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kiraların yüksekliği sebebiyle son dönemde birçok mağazanın kapandığına ve aylarca boş beklediğine ilişkin açıklama yaptı. Palandöken, “Kapanan bu mağazalar eskiden 1 en fazla 2 ay boş kalırdı şimdi ise mülk sahiplerinin yüksek kira talep etmelerinden dolayı 6-7 ay boş kalıyor. Bazen bu dükkanların boş kalma süresi 1 yılı geçiyor. Caddelerin her geçen gün boşalması ile cadde mağazacılığı adeta yok oluyor” dedi.

Palandöken, yıllarca adres tarif ederken ‘şu mağazanın yanında’, birisiyle bulaşacağımızda ‘şu mağazanın önünde’ denilen ve eskiden beri şehir kültüründe bir yeri olduğuna değindiği cadde mağazalarının yüksek kiralar nedeniyle kapandığına dikkat çekti. Palandöken, “Kültürümüzün ve tarihimizin hatta yaşantımızın bir parçası olan esnaf dükkânlarını korumak gerekiyor. Eğer cadde mağazalarını geliştirirsek marka çıkarırız. Eskiden caddelerdeki mağazalarında tanınan ve markalaşan firmalardan sonra pek yerli marka çıkaramadık. Yabancı markaların taşeronluğunu yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

"Boş Kalan Her Mülk Zamanla Değerini Kaybeder"

Esnaf ve sanatkarın haksız rekabet ortamından korunması için mülk sahiplerinin değerinden fazla dükkan kiralarını yükseltmemesini isteyen Palandöken, “Haksız rekabetin yarattığı olumsuz durumlardan birisi de cadde mağazacılığının bitmesidir. Şehrin kültüründe yer etmiş yılların lokantaları, pastaneleri, giyim mağazaları bir bir kapanıyor. Kapanan bu mağazalar eskiden 1 en fazla 2 ay boş kalırdı şimdi ise mülk sahiplerinin yüksek kira talep etmelerinden dolayı 6-7 ay boş kalıyor. Bazen bu dükkanların boş kalma süresi 1 yılı geçiyor. Caddelerin her geçen gün boşalması ile cadde mağazacılığı adeta yok oluyor. Bunun sonucunda yüksek kiralar nedeniyle boş kalan mülklerde değerini zamanla kaybediyor. Bir cadde ve mağazanın değeri o caddenin ne kadar işlek olması ile ölçülür. Onun için mülk sahipleri kiraları değerinin üzerinde artırmamalıdır. Boş kalan her mülk zamanla değerini kaybeder” şeklinde konuştu.

"Mahalle Esnafının Yerine AVM’leri Koyarsanız Caddelerin Işıltısı Kaybolur"

Cadde yanlarında geceleri ışıl ışıl parlayan esnaf dükkânları kapandıkça, caddelerin karanlığa büründüğünü belirten Palandöken, “ Mahalle esnafının yerine devasa AVM’leri koyarsanız, caddelerin ışıltısı kaybolur. Vatandaşın güven içinde evine gittiği yolların karanlık olmasın ve dükkanlarımız boş kalmasın diyorsak mülk sahipleri olarak kiraları aşağı çekip caddelerimizi yeniden eski canlı günlerine geri döndürmeliyiz.

Mağazalar ne kadar boş kalırsa değeri düşer. Mülkünüzün değerini düşürmek istemiyorsanız daha ucuza kiraya verilmeli. Ne kadar ucuza kiraya verilirse cadde ve sokaklar karanlıktan kurtulur, mülkler de değerini kaybetmez. Cadde mağazacılığının desteklenmesi öncelikle mülk sahiplerinin ilk görevi olmalıdır. Aksi halde zamanla canlı olan dükkanlar viraneye döner” açılamasını yaptı.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.