Öne Çıkanlar bugünün gündemi pkk azerbaycan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istanbul

Palandöken,“AVM Ve Zincir Marketler Sadece Bakkalın Sorunu Değil”

AVM ve zincir marketlerin sadece bakkalların ekmeğini bölmediğini, neredeyse tüm esnaf ve sanatkâr meslek kollarında faaliyette bulunduklarını vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,“Her köşe başına açılan zincir marketler, şehirlerin ortasına devamlı inşa edilen AVM’ler yalnızca çevredeki bakkalın değil neredeyse tüm esnaf mesleklerinde faaliyette bulunuyor. AVM ve zincir marketler kanser hücresi gibi çoğaldıkça esnaf yok oluyor.” dedi.


“AVM VE ZİNCİR MARKETLER SADECE BAKKALLARI ETKİLEMİYOR”
Zincir marketlerin ve AVM’lerin birçok esnaf ve sanatkâr meslek kolunda faaliyette bulunduğunu hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Geçtiğimiz yıl faal durumda 429 AVM varken bu yılın ilk 10 ayında 19 yeni AVM daha açılarak ülkemizdeki AVM sayısı 448’e yükseldi. Yılsonuna kadar bu sayının 488’e çıkacağı öngörülüyor. Aynı şekilde geçtiğimiz yılın ilk 10 ayının sonunda zincir market sayısı 27 bin 466 iken bu yılın aynı ayında 30 bin 864’e çıkarak yüzde 12 arttı. AVM ve zincir marketler bu denli mantar gibi türerken çevresinde yalnızca bakkalları etkilemiyor. Bir AVM’nin içerisinde terzisinden berberine, manavından konfeksiyoncusuna 70’e yakın farklı meslek kolunda faaliyette bulunuluyor. AVM’lerde yalnızca giyim üzerine mağazalar olmadığı için çevresindeki ayakkabıcı, manav, kuaför, kuyumcu gibi her meslekten esnaf etkileniyor” diye konuştu.


“ZİNCİR MARKETLERDE DETERJAN VE GIDA DIŞINDAKİ ÜRÜNLERİN SATIŞI YASAKLANMALI”
Zincir market ve AVM’lere karşı esnafın mağduriyetinin sürekli arttığını dile getiren Palandöken, “AVM’lerdeve zincir marketlerde her meslekten esnafın işi yapılıyor. Okulların açılacağı zaman kırtasiyeci oluyorlar, kışın bot, mont, atkı, eldiven, kazak, yazın da şort, tişört gibi giyim eşyaları, beyaz eşyadan elektroniğe kadar satış yapmadıkları hiçbir ürün neredeyse yok. Hem mantar gibi her sokakta çoğalıyorlar hem de ürün yelpazeleri tüm esnafı kapsıyor. Bu da esnafımız için büyük mağduriyet yaratıyor. Bu gidişata artık dur denilmesi gerekir. Market adıyla faaliyette bulunan işyerleri yalnızca deterjan ve gıda ürünleri satmalı. Bunların dışındaki ürünlerin satışı yasaklanmalı. Ayrıca, AVM ve zincir marketlerin hem açılış hem de kapanış saatlerine ilişkin düzenleme getirilmeli. Mevcut perakende yasası bu konuda ihtiyaca cevap vermediği için güncellenmeli. Çünkü esnaf mahallenin caddelerin koruyucusu niteliğindedir. Esnafın olmadığı bir cadde, bir mahalle düşünülemez” şeklinde söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.