Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan Dünya Haberleri

Palandöken,“Balık Üretimi Düşük, Fiyatlar Pahalı”

Tesk Genel Başkanı Bendevi Palandöken; Balık avı sezonunun 1 Eylül'de başlamasına rağmen balık fiyatlarının halen yüksek olduğunu belirterek, " Balıkçılarımız yeni sezonda daha bilinçli avlanma yapmalı, Balık yasal boyutuna ulaşmadan avlanmamalı, vaktinden önce avlanan balık hem küçük Hhem de lezzetsiz olur." dedi.

Palandöken, “Balık tüketiminde Avrupa ve Dünya’nın gerisindeyiz. Avrupa'nın Dörtde biri kadar balık tüketiyoruz. Deniz ürünleri tüketiminde Avrupa kişi başı yıllık 23 balık tüketimi yapılırken, dünyada 18,6 kilo iken ülkemizde bu rakam sadece 6 kiloda kalıyor. Oysa üç tarafı denizlerle çevrili ülkemize balık üretim ve tüketiminin en az ilk üç sırada yer alması gerekir. Yeni sezon ile bilinçsiz avlanma ve bilinçsiz tüketimin önüne geçmeliyiz. Balıkçılarımız yasal boy sınırının altında avlanma yapmamalı, vatandaşlarımız da tezgâhlara vaktinden önce gelen balıkları tercih etmemeli” dedi.

“AVLANILAN DENİZ ÜRÜNLERİNDA AVRUPADA 7.SIRADAYIZ”

Avlanılan Deniz ürünleri avlanma ve üretiminde Türkiye'nin Avrupa’da 7’inci sırada olduğunu anlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde balık avlanılması ve üretimi oldukça yetersiz. Normal sezonda kişi başı 6 kilo balık tüketiliyor. Ancak yaz aylarında avlanma yasağı ve çeşitlerin azalması dolayısıyla fiyatların yükselmesi nedeniyle tüketim 1,5 kilograma kadar düşüyor. Su ürünleri üretimi ile ilgili TESK olarak TÜİK ve çeşitli kaynaklardan derlediğimiz bilgilere göre, 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12,4 azalarak 588 bin 715 ton olarak gerçekleşti. Avlanılan deniz ürünleri üretim rakamlarına bakıldığında, Norveç 2146 bin ton ile Avrupa’da açık ara önde iken ülkemiz 398 bin ton ile Avrupa ülkeleri arasında Fransa, Birleşik Krallık, Danimarka, İspanya ve İzlanda’dan sonra yedinci sırada” diye konuştu.

“BALIK YASAL BOYUTUNA ULAŞMADAN AVLANMAMALI”

Balıkçıları bilinçsiz avlanmamaları konusunda uyaran Palandöken, “Balıkların vaktinden önce avlanması boyutlarının küçük olmasına sebep oluyor. Daha balık gelişimini tamamlamadan tutulup tezgâhlara getiriliyor. Balıkçılarımız her balığı vaktinde, sezonunda ve avlanma koşullarına uygun olarak tutmalı. Koşullarına uygun olarak balık avlanması yapıldığı zaman daha fazla üreme sebebiyle balık sayısı artar. Sayının artması ile fiyatlar düşer. Fiyatların düşmesi ile halk daha ucuza daha fazla balık yemiş olacaktır” şeklinde söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.