Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti chp Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk abd Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

Perakende Satış Mayıs'ta Yüzde 0,3 Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine  göre perakende satış hacmi bir önceki aya göre yüzde 0,3, bir önceki yılın Mayıs ayına göre ise yüzde 1,2 arttı.

TÜİK Mayıs 2017'ye ait perakende satış endekslerini açıkladı.Açıklanan verilere göre  mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2017 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 arttı. Aynı ayda otomotiv yakıtı satışları yüzde 3,2 artarken, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 0,4 azaldı.

Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 0,8, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 0,7, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 1,4, posta veya internet üzerinden satışlar yüzde 5,7 azalırken, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 0,2arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış perakende satış hacim endeksi, Mayıs 2017
[2010=100]




Perakende Satış Hacmi Geçen Yılın Mayıs Ayına Göre %1,2 Arttı

Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2017 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 arttı. Aynı ayda gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 3,8, otomotiv yakıtı satışları yüzde 1,6 artarken, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 3,6 azaldı.

Gıda dışı sektörlerin bir önceki yılın aynı ayına göre değişimi incelendiğinde; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 2,3, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 12,3, posta veya internet üzerinden satışlar yüzde 4,7 arttı. Elektrikli eşya ve mobilya satışları ise yüzde 0,8, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları da  yüzde 6,7 azaldı.

Takvim etkilerinden arındırılmış perakende satış hacim endeksi, Mayıs 2017
[2010=100]





Perakende Ciro Bir Önceki Aya Göre Yüzde Arttı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2017 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,5, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 0,3, otomotiv yakıtı satışları yüzde 1,1 arttı.

Perakende Ciro Bir Önceki Yılın Mayıs Ayına Göre Yüzde 13,6 Arttı
Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2017 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,6 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 11,3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 12,8, otomotiv yakıtı satışları yüzde 18,6 arttı.


Perakende satış endeksleri, Mayıs 2017
[2010=100]









 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.