Öne Çıkanlar deprem azerbaycan KENAN DOĞULU meclis zorlu psm demet akalın Yıldız Tilbe Aleyna Tilki gülben ergen Sertab Erener tarkan Ebru Gündeş

Reel kesim güven endeksi Temmuz'da 0.5 puan arttı

ANKARA(ANKA) - Reel Kesim Güven Endeksi, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 0.5 puan artarak 105.4 seviyesinde gerçekleşti. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise bir önceki aya göre 1.4 puan artarak 102.9 puan oldu.  

Merkez Bankası, Temmuz ayı İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksini açıkladı. Buna göre, 2015 yılı Temmuz ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 0.5 puan artarak 105.4 seviyesinde gerçekleşti. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, genel gidişat, mevcut mamul mal stoku miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve mevcut toplam sipariş miktarı endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki üretim miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı ve gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 1.4 puan artarak 102.9 puan seviyesinde gerçekleşti.

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde ve iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıflayarak devam ettiği gözlendi. İhracat sipariş miktarında ise bir önceki ayda artış bildirenler lehine olan seyrin bir miktar güçlendiği görüldü.

Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki ay seviyesinde devam ettiği görüldü. Mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin zayıfladığı gözlendi.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentilerin bir önceki aya göre zayıfladığı görüldü. Gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış beklentilerinin zayıfladığı, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin artış beklentilerinin ise güçlendiği gözlendi.

Ortalama birim maliyetlerde son üç ayda artış olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı görülmektedir. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin de zayıfladığı gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya kıyasla 0.1 puan azalarak yüzde 8.3 oldu.

Ankete katılan işyerlerinin yüzde 46,5'i üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 21.6'sı talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtti, onu sırasıyla işgücü yetersizliği, hammaddeekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar ve diğer faktörler izledi.

Son üç aydaki rekabet gücüne ilişkin gelişmeler değerlendirildiğinde, yurt içi piyasalarda, Avrupa Birliği içindeki yurt dışı piyasalarda ve Avrupa Birliği dışındaki yurt dışı piyasalarda rekabet gücüne ilişkin değerlendirmelerin artış bildirenler lehine döndüğü görüldü.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 10.9'a, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 72.8'e yükselirken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 16.3'e geriledi. (ANKA)

(AR/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.