Öne Çıkanlar AİLE gündem özeti Melatonin hormonu Covid19 Medikal Aile Terapisi nedir CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi Aboubakar Aleksey Navalnıy bahçeli kasımpaşa teleferik kazası

SAMEKS Bileşik Endeksi 59,2 Değerine Yükseldi

SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 3,7 puan artarak 59,2 değerine yükseldi. Sanayi endeksi 6,3 puan artarak 62,4 puana yükselirken, hizmet endeksi de 2,7 puan artışla 58,5 puan oldu.
 
Bu yıl Temmuz ayına ait SAMEKS verileri açıklandı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, Haziran ayına göre 3,7 puan artarak 59,2 değerine ulaştı. Endekste gözlenen artışta sanayi endeksinin 6,3 puan artarak 62,4 puana yükselmesi ve hizmet endeksinin 2,7 puan artışla 58,5 puan olması etkili oldu.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “Hem sanayi hem de hizmet sektörüne ait İstihdam alt endeksinin 50 referans puanı üzerindeki seyrini sürdürmesi, Nisan 2017 dönemi itibariyle yüzde 10,5’e gerileyen işsizlik oranındaki olumlu görünümün önümüzdeki dönemde de süreceğine işaret etti. Temmuz ayında her iki sektörde de girdi alımlarının artması, reel sektöre yönelik olumlu görünümün devam eden aylarda da süreceğinin sinyalini verdi” şeklinde konuştu.
 
Mayıs Ayında İhracat Ve İthalat Verileri
Açıklanan verilerde 2017 yılı Mayıs ayında ihracatın, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,5 oranında artarak 13,6 milyar dolara yükselirken, ithalatın da yüzde 21,7 oranında artarak 20,9 milyar dolar olduğu belirtildi. Böylece bu döneme ait dış ticaret açığı, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43,3 oranında artarak 7,3 milyar dolara yükseldi.
 
TL üzerinden yapılan ihracat bu yıl Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 113 oranında artarken, TL üzerinden ithalattaki artış yüzde 24’te kaldı.
 
Sanayi Üretimi Yüzde 1,5 Azaldı
2017 yılı Mayıs ayına ilişkin cari işlemler açığı, piyasa beklentilerini aşarak, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 68,4 oranında artmış ve 5,2 milyar dolar oldu. Sanayi üretimi, Mayıs 2017 döneminde, bir önceki aya göre yüzde 1,5 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,5 artış kaydetti.
 
Mart, Nisan ve Mayıs dönemlerinin ortalaması alınarak hesaplanan Nisan 2017 dönemi işsizlik rakamları, geçtiğimiz aya göre 1,2 puan azaldı ve arındırılmamış veriye göre yüzde 10,5 seviyesine geldi. Böylece işsizlik oranı Şubat 2017 döneminden itibaren üst üste üçüncü ayında da geriledi. yüzde 10,5’lik bu oran son 10 ayın en düşük işsizlik oranı olarak kayıtlara geçti.
Yılın ilk 4 ayında istihdamda sağlanan artış ise yaklaşık 1,5 milyon oldu. İstihdamın Nisan ayı itibariyle 28,2 milyon seviyesine yükseldi. Şubat ayında önceki aya göre 284 bin olan istihdam artışı devam eden aylarda daha da hızlandı ve Mart ayında 553 bin, Nisan ayında ise 668 bin artış kaydetti.
 
Haziran ayına ilişkin tüketici fiyatları, aylık bazda 0,27 puan azaldı. Yıllık bazdaki fiyat artışı ise yüzde 10,90 seviyesine geldi. Böylece yıllık enflasyonda Mayıs ayında başlayan düşüş eğilimi Haziran ayında da sürdü.
 
Dünya Ekonomisi Verileri
IMF, geçtiğimiz hafta yayımladığı Küresel Ekonomik Görünüm raporunda küresel ekonomi için 2017 ve 2018 yılına ilişkin büyüme tahminlerinde değişiklik yapmayarak, sırasıyla yüzde 3,5 ve yüzde 3,6’da tuttu. Raporda 2017 yılı için Avro Bölgesi’ne ilişkin büyüme tahmini yüzde 1,7’den yüzde 1,9’a, Çin ekonomisi için yüzde 6,6’dan yüzde 6,7’ye, ABD ekonomisi için yüzde 2,3’ten yüzde 2,1’e revize edildiği görüldü.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.