Öne Çıkanlar Kuşadası Belediyesi deprem kuşadası çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI erdoğan başbakan binali yıldırım Hakkari kızılay atatürk Sertab Erener

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank 16 Maddelik Destek ve Önlem Paketini Açıkladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayicileri ve girişimcileri 16 maddelik yeni bir paketle destekleyeceklerini açıkladı. Pakete göre, KOSGEB alacaklarına 2019 yılına kadar erteleme gelecek, Ar-Ge desteklerine kur farkı ayarı yapılacak, Kalkınma ajanslarıyla bin 500 projeye 500 milyon, teknoloji geliştirme bölgelerine de 100 milyon TL destek sağlanacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Bakan Varank, başkanlığında hafta başından itibaren bakanlık bünyesinde yürütülen, “Destek ve Önlem Paketi” çalışmaları tamamlanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.

İşte 16 Madde

Buna göre Bakan Varank, sanayi ara malı ithalatını oluşturan 2 bin 739 ürün grubu, teknoloji seviyesi, ithalat içindeki payı, uluslararası pazar ve rekabet potansiyeli ile Türkiye’deki üretim yeteneklerinin dikkate alınarak incelendiğini ve bu doğrultuda minimum 30 milyar dolarlık ithalata karşılık gelen öncelikli ürün gruplarının yerlileştirilmesi çalışmalarını başlattıklarını belirtti.

Varank, orta ve yüksek teknoloji ürün grupları için kamu ihalelerinde yerli ürünlere yüzde 15 zorunlu fiyat avantajı tebliğinin etkin şekilde uygulanması için takip mekanizması oluşturacaklarını kaydetti.

Kamu ihalelerinde yenilik, yerlileştirme ve teknoloji transferini sağlayacak, Sanayi İşbirliği Projelerinin yaygın ve etkin bir şekilde uygulanması için destek ve takip mekanizması oluşturacaklarını da açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “İthal sanayi ürünlerinin can, mal, çevre güvenliği ve kalite açısından denetimi özenle gerçekleştirecek, yerli üreticimizin haksız rekabete maruz kalmasını önleyeceğiz” dedi.

OSB’lerde Bedelsiz Arsa Tahsisi

Bakan Varank, destek paketi kapsamında Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) yatırım yapacaklar için bedelsiz arsa tahsisi uygulaması kapsamını genişleteceklerini ifade etti.

Kalkınma Ajansları Üzerinden Yaklaşık Bin 500 Projeye 500 Milyon TL Destek

Yatırım teşvik belgesi almış firmaların yatırım yeri bulma süreçlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzalayarak hızlandıracaklarını belirten Varank, yerel potansiyeli harekete geçirmek ve “refahın tüm yurda dengeli yayılmasını sağlamak” amacıyla, kalkınma ajansları üzerinden yaklaşık bin 500 projeye 500 milyon TL destek sağlayacaklarını açıkladı.

Varank, yıl sonuna kadar Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’ne toplam 100 Milyon TL destek vereceklerini kaydederek, tamamlanma aşamasına gelen teknoparklara öncelik vereceklerini ve faaliyete geçme sürecini hızlandıracaklarını belirtti.

AR-GE Desteğine Kur Farkı Düzenlemesi

Bakanlık tarafından AB fonları desteği ile yürütülmekte olan Rekabetçilik ve Yenilik Sektör Operasyonel Programı kapsamında, yaratıcı sektörler ve girişimcilik alanlarında 60 milyon Euro’luk fonu yatırımcıların hizmetine sunacaklarını belirten Varank, Ar-Ge desteğine kur farkı düzenlemesine ilişkin “TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programında yer alan 500 bin TL proje bütçesi üst sınırını 600 bin TL'ye çıkaracağız. TÜBİTAK Teknogirişim Sermaye Desteği programında proje destek üst sınırlarını 200 bin TL'ye çıkaracağız. TÜBİTAK Sanayi Destekleri kapsamında kur farkı dolayısıyla oluşacak maliyet artışlarına destek olacağız” dedi. 

Varank, destek paketi kapsamında Ar-Ge sonucunda çıkan ürünlerin üretim ve ihracatını desteklemek amacıyla 50 Milyon TL üretim yatırım desteği sağlayacaklarını da belirtti.

Temel Bilimler Mezunlarına İstihdam Desteği

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilen temel bilimler mezunlarına aylık brüt asgari ücret tutarında destek verileceğini kaydeden Bakan Varank, bu amaçla, yıl sonuna kadar 15 Milyon TL'lik desteği firmalara aktaracaklarını da duyurdu.

KOSGEB Alacaklarına 2019 Yılına Kadar Erteleme

Bakan Varank, KOSGEB alacaklarının ertelenmesine ve KOBİ’lere yönelik ihracat desteği ilişkin, KOSGEB'in geri ödemeli destekler kapsamında KOBİ'lerden 2018 yılında tahsil etmesi gereken alacaklarını 2019 yılına erteleyeceğiz. KOBİ'lerin ihracat kapasitelerinin geliştirilmesi ve uluslararası pazara açılmalarının kolaylaştırılması amacıyla işletme başına 300 bin TL'ye kadar destek vereceğiz” dedi.

Yatırım Teşvik Belgesi Başvuru Ücreti Kaldırılıyor

Varank, yatırımcının üzerindeki bürokratik yükü hafifletmek amacıyla yatırım teşvik belgesi başvuru ücretini de kaldıracaklarını belirtti.

TSE Hizmet Ücretlerinde Yüzde 25 İndirim

Türk Standartları Enstitüsü’ne (TSE) yönelik eylemlere ilişkin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Sanayicimizin rekabet gücünü artırmak amacıyla, Türk Standardları Enstitüsü tarafından verilen TSE, TSE K, Hizmet Yeri Yeterlilik (HYB), Helal Yönetim Sistemleri uygunluk belgeleri belgelendirme ücretlerinde yüzde 25 indirim yapıyoruz. İhracatçımızın rekabet gücünü artırmak amacıyla, ihracat uygunluk değerlendirme ve belgelendirme hizmet ücretlerinde de yüzde 25 indirim yapıyoruz. Türk Standardları Enstitüsü'nün vadesi geçmiş ve icra takibi başlatılmış alacaklarını yeniden yapılandıracağız” dedi.

Girişimci ve yatırımcının fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunmasına katkı sağlamak amacıyla Türk Patent ve Marka Kurumu'nun patent, marka, tasarım başvuru ve tescil ücretlerini yüzde 25 indirime gidileceğini de açıklayan Varank, patent, marka ve tasarımla ilgili gecikme cezalarındaki kurum paylarını yeniden yapılandıracaklarını kaydetti.

Anahtar Kelimeler:
KosgebTeknolojiAr-ge
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.