Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti chp Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk abd Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

S&P Türkiye’de İslami finansın geleceğinden umutlu

Standard & Poor's İslami Finans Direktörü ve Global Başkanı Damak, "İslami bankacılığa olan ilginin arttığı Türkiye’de, bankaların sukuk ihracı yaptığını da gördük" dedi.

LONDRA - Gökhan Kurtaran

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) İslami Finans Direktörü ve Global Başkanı Mohamed Damak, AA muhabirine, tüm dünyada İslami finans enstrümanlarına olan ilginin artış kaydettiğini anlattı.

Küresel sukuk ihracının 2015'te yaklaşık 115 milyar dolar seviyesinde olmasını öngördüklerini belirten Damak, mevcut sukuk ihracının küresel bazda yüzde 67’sinin sadece Malezya’dan geldiğini, geçen yıl itibariyle Malezya Merkez Bankası'nın 50 milyar dolar değerinde sukuk ihracı gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Türkiye’nin küresel sukuk ihracındaki payının yaklaşık yüzde 3 olduğunu belirten Damak, "Buna karşın Türkiye bu alanda büyüyor. Son yıllarda sadece devletin değil, aynı zamanda finansal kuruluşların da sukuk ihracı yaptığını gördük. İlerleyen zamanda Türkiye’de bazı şirketlerin de yatırımcı tabanını genişletmek amacıyla sukuk piyasasına başvurduğunu görebiliriz,” söyledi.

Mohamed Damak, Türkiye’de katılım bankacılığının payının yaklaşık yüzde 5 olduğunu fakat aynı zamanda Türkiye’de İslami bankacılığa olan ilginin arttığını belirtti.

"Son dönemde Ziraat Bankası ve Halk Bankası’nın katılım bankaları kurması bekleniyor. Bu girişimler Türkiye’de İslami bankacılığı güçlendirilebilir" diyen Damak, şöyle devam etti:

"Türkiye’nin ekonomik büyümesi olumlu. Ekonomik büyümenin finansmanında İslami finansman enstrümanları da tamamlayıcı alternatif olarak kullanılabilir. Bunun (büyüme için gereken yatırımların) bir kısmı bugün İslami finansman yoluyla gerçekleştirilebilir. Türkiye’nin sukuk ihracı yaptığını gördük. Türkiye’de bankaların sukuk ihracı yaptığını da gördük. Bazı şirketlerin de gelecekte kesinlikle sukuk piyasasına gireceklerini düşünüyoruz."

Dubai’nin bölgede sukuk ihracı konusunda önemli bir yer edindiğini belirten Damak, Türkiye'nin, bölgesinde TL cinsinden tahvil ihraçlarında öncü olabileceğini kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.