Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım soner çetin operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen meclis Hakurk

'Tavan fiyat kararında beklediğimiz desteği göremedik'

EPDK Başkanı Yılmaz, tavan fiyat kararı konusunda sektörden gerekli desteği göremediklerini belirtti.

İSTANBUL

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, "12. Uluslararası Petrol, LPG, Madeni Yağ, Ekipman, İstasyon Market Ürünleri ve Teknoloji Fuarı Petroleum İstanbul"un 'Enerjik Sohbetler' bölümünde soruları yanıtladı.

Tavan fiyat kararına sektörün tepki gösterdiğini, sektörden bekledikleri gerekli desteği görmediklerini ifade eden Yılmaz, tamamen serbest piyasa kurallarının hakim olduğu, kendi dinamiklerinin üzerine kurulan bir piyasa istediklerini dile getirdi.

Önlerini görerek birtakım yatırımlar yapmayı amaçladıklarını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Birtakım düzenlemeler yaptık. Sektörden de bu hususta destek bekledik. Sektörden maalesef beklediğimiz desteği göremedik ama bazı sektör temsilcilerince gerçekten buna ihtiyaç olduğu hala söyleniyor. Sektör maalesef bizim almış olduğumuz karara biraz direnç gösterdi. Bu da sektörün sağlıksız yapılanmasının derinleşmesine sebep oldu. Öyle oldu ki gerçekten, söylemekten imtina ettiğim, edep duyduğum bazı rakamlar, transfer ücretleri vesaire çok kötü algılanan bir piyasa oldu. Bayiler de bundan rahatsız. Piyasa sürdürülebilir olmalı, sürdürülebilir olmazsa müdahale etmek zorunda kalırız. İhtiyaç olmasa zaten müdahale etmeyiz, bundan sonra etmemeyi de düşünüyorum. Piyasadan birtakım işaretler algılıyor, görüyoruz."

Yılmaz, küçük şirketlerin tavan fiyat kararından daha fazla zarar ettiği yönündeki iddialara ilişkin, "Tavan fiyattan hangi bayi etkilendiyse bana söylesin. Kar marjı düştüyse bana gelsin ve söylesin. Yüzde 60-40 uygulamaya başladık. Gelecekte sektörün kar marjı paylaşımının bu yönde olması gerektiği kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.

Elektrik kesintisi

Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın sözlerini hatırlatarak, elektrik konusunda arz fazlası olduğunu söyledi.

Salı günü gerçekleşen elektrik kesintisinin arzla ilgisi olmadığını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

"2015 Ocak itibarıyla kurulu güç olarak 70 bin megavata ulaştık. Sayın bakanın dediği gibi elektrik konusunda arz fazlamız var. Tüketimden fazla üretiyoruz. Oluşan fiyatlardan da bunu anlıyoruz. İki gün önceki arızanın arzla ilgisi yok. TEİAŞ hatlarında olan sistem arızasından kaynaklanan bir durum olduğu konuşuluyor. Derinlemesine çalışmalarımız var."

Elektrik dağıtım sektöründe uzun yılların getirdiği problemlerin olduğunu dile getiren Yılmaz "Elektrik dağıtım sektörü devletten özel sektöre geçtiği için memnuniyet oranı istediğimiz seviyede değil. Bunun hemen olmasını da beklemiyoruz ama kalite gittikçe artacak" değerlendirmesinde bulundu. 

Muhabir: Murat Temizer-Arif Hüdaverdi Yaman

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.