Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan MSB gündem başlıkları enflasyon Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gündem özeti abd fırat kalkanı bugünün gündemi ihracat

TCMB-Para Politakısı Kurulu Gecelik Faizi 0,50 Düşürdü

Türkiye Cumhuriyeti Para Politikası Kurulu, gecelik faiz oranlarını yüzde 9,50’ye indirirken, borç verme faiz oranını da yüzde 11,50’den yüzde 11’e indirdi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK),  Merkez Bankası bünyesindeki Bankalar arası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranlarını açıkladı. PPK, gecelik faiz oranlarını yüzde 9,50’ye indirirken, borç verme faiz oranını da yüzde 11,50’den yüzde 11’e indirdi.

PPK, gecelik faiz oranlarında marjinal fonlama oranının yüzde 10’dan yüzde 9,50’ye indirildiğini, Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 7,25 oranında sabit tutulduğunu açıkladı.

Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutulurken, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutuldu. Borç verme faiz oranı ise yüzde 11,50’den yüzde 11’e indirildi.

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle, yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyrederken, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi destekledi. İç talep büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın, ihracat üzerindeki olumlu etkisinin sürdüğü görüldü. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korurken, PPK, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirdi.  

Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşandı. PPK, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makroihtiyati politika çerçevesinin ve Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının, ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını ifade ederken, bu doğrultuda sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar verdi.

Son dönemde enflasyonda, temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak, belirgin bir düşüş gözlendi. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması, likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektiriyor.

PPK’dan yapılan açıklamada, önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağı belirtilirken, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelerin dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği ifade edildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.