Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan galataport uyuşturucu seçim Çelebi Havacılık Çelebi Hava Servisi Genel Müdürü Osman Yılmaz Ford Otosan CFOsu Gül Ertuğ Çankırı mitingi Arap ARYA Yatırım Platformu Kurucusu Ahu Büyükkuşoğlu Serter 4 Mart 2024 Pazartesi Gündem Özeti

Tez-Koop-İş Kadın Dergisi Yayın Hayatına Başladı

Türkiye, Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası ( Tez-Koop-İş) Kadın Dergisi yayın hayatına başladı. Derginin tanıtım toplantısına, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, CHP Milletvekilleri Selin Sayek Böke, Şenal Sarıhan, Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kadın örgütleri, sendika ve siyasi parti temsilcileri, Tez-Koop-İş Sendikası üyeleri katıldı.

Tez-Koop-İş, Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında yayın hayatına başlayan Tez-Koop-İş Kadın Dergisi'nin tanıtımını yaptı. Etkinlikte Tez-Koop-İş Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, sendika olarak bugün yeni bir adım attıklarını belirterek kadınların sendikal alan başta olmak üzere yaşamın tüm alanlarında söz ve karar sahibi olmak için mütevazı bir o kadar da iddialı bir araçla yola çıktığını belirtti. Özdemiroğlu, "Yaklaşık 3.5 milyon insanın çalıştığı işkolumuzda kadınların oranı yüzde 40" olduğunu dile getirerek 60 binin üzerinde üyesi bulunan sendikada kadın oranının yüzde 38 olduğunu ifade etti.

Tez-Koop-İş Genel Başkanı Özdemiroğlu, kadınların emek gücü piyasalarında karşılaştıkları en önemli sorunlarının başında işgücü ve çalışma yaşamının dışarıda bırakılmaları olduğunu kaydederek "Dergimiz, toplumun tüm derinliklerine nüfuz eden toplumsal eşitsizliği ortadan kaldırmayı ve kadın emeğini görünür kılmayı hedeflemektedir" dedi.

AKGÖKÇE:"KOLLEKTİF BİR KADIN EMEĞİ"

Tez-Koop-İş Kadın Dergisi editörü Necla Akgökçe ise derginin toplumsal cinsiyet çalışması bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Kollektif bir kadın emeğinin ürünü var karşımızda, sayfalarda bu emeği hissetmeniz mümkün" dedi.

Sayfalara bakıldığında erkeklere ayrılan bölümlerin de olduğunu belirten Akgökçe, "Toplumsal cinsiyet rollerinin erkekleri de cendereye alan bir yanı olduğunu düşünüyoruz. İşte bu cendereyi fark edip kendi erkeklik hallerini sorgulayan, sorgulamaya çalışan erkek arkadaşlarımıza da dergide yer verdik" diye konuştu.

ATALAY: "KADINLAR ŞUBE YÖNETİMLERİNİ ALSIN"

Türk-İş Genel Başkanı Atalay ise kadın yöneticilerin azlığına dikkat çekti. "Kendimizi sorgulamamız lazım" diyen Atalay, kadınlara çağrıda bulunarak, kadınların güçlü oldukları yerlerde şube yönetimlerini almalarının gerekliliğinden bahsetti.

FEYZİOĞLU: "BEN ŞANSLI BİR ERKEĞİM"

Etkinliğe katılan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Başkanı Metin Feyzioğlu ise konuşma yapmayacağını belirterek "Ben şanslı bir erkeğim, şöyle şanslı bir erkeğim; her zaman çok başarılı çok iyi eğitimli kadınlarla birlikte çalıştım, onları dinlediğim zaman başarılı oldum, dinlemediğim zaman yanlış yaptım" dedi. Feyzioğlu, avukatların şansını göstermek istediğini belirterek sözü, TBB Genel Sekreteri Sabiha Yalçın Tekin'e verdi. Tekin, kadınların idari görevde bulunmasının çocuklar ve gelecek için önem taşıdığını ifade ederek, "Biz kadınlar her şeyi başarırız" dedi.

CHP'Lİ BÖKE: "SARAY REJİMİ EN ÇOK EMEKÇİ KADINLARA SALDIRIYOR"

CHP Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, "Bugün karşı karşıya olduğumuz saray rejimi en çok bizlere saldırıyor" diyerek bu saldırıların kadınlara, emekçilere, emekçi kadınlara yönelik olduğunu belirtti.

"BU DÜZEN, KADINI YEDEK OYUNCU OLARAK GÖRÜYOR"

CHP'li Böke şunları kaydetti:

"İçinde yaşadığımız rejim, kadının özgürlüğünden korktuğu için tam da bugün içinde yaşıyor olduğumuz rejim sınıfsal bir siyaset ortaya koyduğu ve emekten yana değil sermayeden yana bir düzen kurmak istediği için hayatımız zor oluyor.

Bu düzen kadını yedek oyuncu olarak görüyor. Çünkü düzen tıkandığı anda, iş yaratılmadığı anda hemen kadın emekçiden vazgeçiliyor. Zaten kadını emeğin, hayatın ortağı olarak gören bir düzen yok. Kadın gerekirse sessiz yedek olarak bekler, iş imkanı olursa gelir deniyor. Oysaki biz, hayatın da emeğin de geleceğin de bugünden ortağı olmak istiyoruz ve bu talebi ekonomik düzeyde eşit işe, eşit ücret, güvenceli çalışma ve hayata eşit ortak olmak üzere bir mücadeleyle ortaya koymak zorundayız."

NAZLIAKA:"KADINLAR CAM TAVAN SENDROMU NEDENİYLE GELENEKSEL ROLLERE İTİLİYOR”

Böke'den sonra sözü alan Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, dünyada ve Türkiye’de kadınların çok ciddi sıkıntı içinde olduğunu, kadınların önlerine pek çok alanda set çekildiğine dikkat çekerek, “Sadece tarım alanında biz kadınlar birinciyiz. Yine üniversitelerde kadınların oranı fena değil. Kadınlar araştırma görevlisi oluyor fakat nedense rektör olamıyor, dekan olamıyor. Kadınlar cam tavan sendromu nedeniyle geleneksel rollerine itiliyor. Kadınlar bugüne kadar ne zaman hayır dedilerse kazandılar. Yine demeliler” diye konuştu.

KARAKUŞ CANDAN: “BİR KADIN EĞER HAKKINI ALMAK İSTİYORSA ÇOK İYİ DİRENİR”

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise,  “Bu ülkede cumhuriyet olmasaydı, biz kadınlar olarak erkeklerin arkasından 3 metre gerisinden yürüyecektik, kamusal alanlardan değil, kafesli pencerelerden hayata bakıyor olacaktık" dedi. Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak şanslı bir ortamda olduklarını belirterek kadın temsiliyetinin yüksek olduğuna dikkat çekti. Candan, "Bize bunu kimse vermedi. Bir kadın eğer hakkını almak istiyorsa çok iyi direnir, bir kadın eğer isyan etmek istiyorsa, çok iyi isyan eder. Dolayısıyla bizim sadece 8 Martlarda değil hayatın her alanında bir adım öne çıkma hakkımız var. Çünkü bize verilen bütün haklarımızı ve değerlerimizi düşman bilenlerle karşı karşıyayız" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.