Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan bugünün gündemi terörist pkk cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan azerbaycan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank

Tez-Koop-İş Sendikası: MAPP İşvereni İşçilerin Anayasal Hakkını Kullanmalarının Önüne Geçemeyecek

Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez-Koop- İş) Genel Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar, “İşçilerin sendikalaşmasının önüne geçemeyeceğini anlayan işveren, çareyi işçileri işten çıkarmakta görmüştür. Ancak MAPP işvereni hata etmektedir. MAPP işvereni ne yaparsa yapsın, işçilerin anayasal ve yasal hakkını kullanmalarının önüne geçemeyecektir” dedi.

İşten atılmaları protesto etmek için MAPP’ın Ankara Ofisi önüne gelen Tez-Koop-İş sendikası üyeleri ve işten çıkarılan MAPP işçileri bir basın açıklaması yaptı. Tez-Koop-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar tarafından yapılan açıklamada, Coca Cola, Efes Pilsen, Doğadan, Samsung, Shell gibi dünya çapındaki markaların projelerine hizmet veren MAPP Merchandising Group Şirketi’nde çalışan 38 işçinin, Tez-Koop- İş üyesi oldukları gerekçesiyle işten atıldığını belirtti.

Son Bir Aydır MAPP İşvereni Çalışanlara Yönelik Baskıları Arttırdı”

Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa ve Trabzon bölgelerinin tamamında örgütlenme çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiği sırada MAPP işçilerinin sendika üyeliklerinin işveren tarafından sorgulanmaya başladığını ifade eden Duyar, şunları kaydetti:

“Son bir aydır MAPP işvereni sendikalaşmanın önüne geçmek için çalışanlara yönelik baskıları arttırmıştır. Bölge Müdürleri ve Supervisiorlar vasıtasıyla, işçilerden e-Devlet şifreleri istenerek işçilerin sendika üyelik durumları sorgulanmış ve üyelerimizi sendikamızdan istifaya zorlayan girişimlerde bulunulmuştur.

MAPP işvereni; işçilerin, Anayasanın 51. Maddesiyle güvence altına alınan sendikaya üyelik hakkını açıktan engellemeye çalışmıştır. Baskı ile işçileri sendikamızdan istifa ettirmeye çalışarak Türk Ceza Kanunu’nun 118. Maddesine göre suç işlemiştir. Bu suçu işlediklerine dair ses kayıtları ve benzeri hukuki kanıtlar elimizde mevcut olup, suçu işleyen ve bu suça ortak olan tüm MAPP işveren vekilleri hakkında hukuki süreç sendikamız tarafından başlatılacaktır.”

“MAPP İşvereni Hata Etmekte”

Yapılan tüm bu baskı ve yıldırma politikalarına rağmen MAPP işçilerinin örgütlenme isteğinden vazgeçmediğini kaydeden Tez-Koop-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Duyar, “İşçilerin sendikalaşmasının önüne geçemeyeceğini anlayan işveren, çareyi işçileri işten çıkarmakta görmüştür. Ancak MAPP işvereni hata etmektedir. MAPP işvereni ne yaparsa yapsın, işçilerin anayasal ve yasal hakkını kullanmalarının önüne geçemeyecektir. Örgütlenme çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecektir” şeklinde konuştu.

İşverenler OHAL’i Fırsata Çevirdi”

Duyar, MAPP işverenin OHAL’i fırsata çevirerek işçileri sendikalaştığı için işten çıkardığını ifade ederek, “İşveren vekilleri MAPP çalışanlarına ‘Nasıl olsa OHAL var, sendika herhangi bir şey yapamaz’ diyerek, sendikal mücadeleyi etkisizleştirmeye çalışmıştır. OHAL işverenler tarafından fırsata çevrilmekte birçok farklı işkolundaki işyerlerinde işçilerin en demokratik eylem ve etkinlikleri engellenmektedir” dedi.

“Coca Cola Üzerine Düşen Sorumluluğu Yerine Getirmeli”

MAPP işçilerinin sendikalaştıkları için işten çıkarılmasından MAPP kadar Coca Cola’nın da sorumlu olduğunu vurgulayan Duyar, “Dünyanın en büyük alkolsüz içecek şirketi olmakla övünen Coca Cola’nın tanıtım ve dağıtımını MAPP işçileri yapmaktadır. Bu nedenle Coca Cola üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli, işten çıkarılan işçilerin işe geri alınmaları konusunda aktif rol üstlenmelidir” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.