Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan Dünya Haberleri

TİM Başkanı Büyükekşi, OVP hedeflerini değerlendirdi

ANKARA(ANKA) -TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler ile tüm bölgesel ve jeopolitik gelişmeler dikkate alındığında ihracat hedeflerinin düşürülmesinin beklentileri dahilinde bulduklarını, 2016’da hedeflenen düzeyin üzerine çıkabilmek için tüm ihracat ailesi olarak var güçleriyle çalışacaklarını söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2016-2018 Dönemine Ait Orta Vadeli Program hedeflerini şöyle değerlendirdi:

“Bugün açıklanan 2016-2018 dönemine ait Orta Vadeli Programa göre bu yılın tamamı için ihracat hedefi 143 milyar dolara, 2016 için ise 150 milyar dolara revize edildi. Doların tüm dünyada değer kazanmasıyla ve Dünya mal ticaretinde düşük emtia fiyatlarının neden olduğu olumsuz etkinin devam etmesi ile birlikte tüm dünya ticaretinin reel olarak yavaşladığı, ABD doları cinsinden ise gerilediği bir dönemde TİM olarak bizim de beklentilerimiz 143 milyar dolar civarında ihracata ulaşacağımız yönündeydi. En büyük ihracat pazarımız olan AB pazarında Euro/Dolar paritesinde yaşanan önemli düşüş nedeniyle değer bazlı yaşadığımız kayıplara ek olarak yakın komşularımızda ve Ortadoğu’da yaşanan siyasi çalkantılar sonrasında ihracatımızda önemli sıkıntılar yaşanıyor. Suriye ve Irak’ta yaşanan gerilimler, Türkiye’nin Ortadoğu pazarına ulaşımını da engelleyerek tüm bölgeye ihracatını olumsuz yönde etkiliyor. Rusya ve Ukrayna pazarlarında siyasi gerginlik ve petrol fiyatlarının gerilemesi nedeniyle kayıplar var. Dolayısıyla ihracatçılarımızın dışında gelişen nedenlerden ötürü ihracatımız bu yıl istediğimiz performansı sergileyemedi.”

-“POZİTİF BAKIŞIMIZI KORUYACAĞIZ”-

Tüm olumsuz gelişmelere rağmen geleceğe dair pozitif bakışlarını koruduklarını söyleyen Mehmet Büyükekşi, şunları kaydetti:

“İhracatımızı miktar bazında artırmaya odaklanıyoruz ve önümüzdeki dönemde Türkiye’nin eski ihracat temposunu yakalayacağına inanıyoruz. Zira Türkiye’nin ilk 9 ayda tarım ve sanayi sektörlerinde kilogram bazında ihracatını yüzde 1,6 arttırması, AB’nin tüm dünyadan ithalatı Euro bazında yılın ilk 7 ayında yüzde 3 artarken, Türkiye’nin AB’ye ihracatını yüzde 11 arttırarak AB’de pazar payı kazanması önümüzdeki döneme ait iyimserliğimizi arttırıyor.

Bu anlamda ihracatçılarımızın 2016 yılında OVP’deki 150 milyar dolarlık ihracat hedefinin daha ötesinde bir performans sergileyeceğine inanıyoruz. Bu hedeflere ulaşabilmek için, sanayinin ve ihracatın daha fazla desteklenmesi, sanayinin ve ihracatın katma değerinin arttırılması için Ar-Ge’ye, inovasyona, tasarıma ve markalaşmaya daha fazla destek verilmesinin her zamankinden daha fazla önem kazandığının da altını bir kere daha çizmek istiyoruz. 71 bin ihracatçıyı temsil eden Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak biz bu farkındalığı her düzeyde artırmak için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da önemli görevler üstlenmeye ve katkı sağlamaya hazırız.” 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.