Öne Çıkanlar Kuşadası Belediyesi deprem kuşadası çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI erdoğan başbakan binali yıldırım Hakkari kızılay atatürk Sertab Erener

TİM: Faiz Artışı Enflasyonla Mücadelede Doğru Bir Adım Değil

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Para Politikası Kurulu’nun faizleri sabit tutmasını olumlu bulduklarını belirterek, “Enflasyonun sebebi yüksek talep değilken, mevcut talebi daha da kısacak bir faiz artışının enflasyonla mücadelede doğru bir adım olmadığını düşünüyoruz” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ı ağırlayarak 60 ihracatçı birlik başkanı ve başkan yardımcıları ile buluşturdu. Toplantıda Para Politikası Kurulu’nun  faiz kararına değinen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Faizlerin sabit tutulması kararını iki sebeple olumlu buluyoruz:  Birincisi, yüksek faizlerin yatırımı ve büyümeyi olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz. İkincisi, enflasyon artışındaki iki ana faktörün gıda fiyatlarındaki artış ve döviz kurundaki yükseliş olduğunu biliyoruz.  Her ikisi de yüksek talepten kaynaklanmıyor. Yani enflasyonun sebebi yüksek talep değilken, mevcut talebi daha da kısacak bir faiz artışının enflasyonla mücadelede doğru bir adım olmadığını düşünüyoruz” dedi.

 -“‘İHRACAT DESTEK PAKETİ’NE İHTİYAÇ VAR”-

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, toplantıda ihracatın kısa bir dönemde kalıcı bir şekilde katma değerinin artırılması için Bakan Elitaş’a biri ihracatçının sorunlarını içeren ve 200 maddelik, diğeri de önerilerden oluşan 22 maddelik iki dosya paylaştı. Büyükekşi, Türkiye’nin ihracatını artırabilmek için çalışmalarını sürdürdüklerini ve Ekonomi Bakanlığı ile ayrıca “İhracat Destek Paketi Önerileri”ni paylaştıklarını da hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Niye bir ihracat destek paketine ihtiyacımız var? Çünkü geçtiğimiz yıl ihracatımızda gerçekleşen düşüşün arkasındaki sebeplerden biri, sürekli söylediğimiz gibi paritedeki gerileme. Bu, ihracatçılardan kaynaklanan bir sebep değil. İkincisi, ham madde fiyatlarındaki gerileme. Bu da ihracatçılardan kaynaklanan bir sebep değil. Üçüncüsü, çevre ülkelerde yaşanan sorunlar. Bu da ihracatçılardan kaynaklanan bir sorun değil. Ama biz, ihracatımızın artmasını, net ihracatın büyümeye sürekli pozitif katkı vermesini, ihracatımızdaki katma değerin artmasını ve bunlara ilaveten, sürekli ihracat yapan firma sayımızın artmasını istiyoruz.”

-TÜM SEKTÖRLER İÇİN MAKRO ÖNERİLER BEKLENİYOR-

İhracatçılar olarak haklı bulmadıkları bir değerlendirmeyi de Bakan Elitaş ile paylaşan Büyükekşi, üretime verilen desteklerin aynı zamanda ihracatçıya verilen destekler gibi algılanmasının yanlışlığına değindi. “Halbuki, iç pazara üretim yapan işletmeler parite, hammadde fiyatlarındaki gerileme ve dış ülkelerde yaşanan istikrarsızlıktan ihracatçılarımız kadar etkilenmiyor. Diğer taraftan, asgari ücrete yapılan artış iç talebi artırmak suretiyle firmalara bu ücret artışını yansıtma esnekliği verirken, dış talepte bir değişiklik yaratmadığı için ihracatçılarımıza bu esnekliği vermiyor” diyen Büyükekşi, bundan dolayı tüm sektörler için makro önerilerin yer aldığı ve ihracatın kısa bir sürede hızlı bir şekilde artmasını sağlayacak söz konusu paketin Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanmasını heyecanla beklediklerini dile getirdi.

-KOMŞULARLA İYİ İLİŞKİLER ÖNEMLİ-

Dünya ticaretinde yaşanan daralmadan düşen emtia fiyatlarına kadar olası sıkıntıları da hatırlatan Büyükekşi, “Düşen emtia fiyatları nedeniyle ihracat pazarlarımızdaki büyüme yavaşlıyor, bize doğrudan yatırım yapan ülkeler olumsuz etkileniyor ve turizm gelirlerimiz azalıyor. Biz Türkiye olarak, yakın çevremizde de siyasi sorunların yoğun yaşandığı bir yılı geride bıraktık. 2015 ihracatımızda sırf bu yüzden 4,5 milyar dolar kayıp yaşadık. Çevremizdeki ülkelerde kalıcı bir iyileşme ve refah artışı yaşandığında, en büyük faydasının bize olacağını biliyoruz. En iyi buğday yetiştiren çiftçiye başarısının sırrı sorulduğunda, sırrının en iyi tohumlarını komşularıyla paylaşmak olduğunu söylemiş. Biz de aynı düsturdayız” diye konuştu.

-İHRACATÇI SAYISI 200 BİNE YÜKSELMELİ-

Toplantının esas amacının 2016 hedeflerine ulaşmak için ihracatçıların yaşadığı zorlukları görmek ve yaşanan uluslararası engellerin kaldırılmasını sağlamak olduğunu dile getiren Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “Sorunları kafa kafaya vererek çözmeye gayret göstereceğiz” dedi. Elitaş, Türkiye’nin ihracat tarihinde bugüne kadar 175 bine yakın ihracatçının yer aldığına değinerek, “Ama bunu sürekli sürdürebilen olamamış. Bugünkü mevcut ihracatçı sayımızı 200 bine ulaştırmalıyız. Daha önce ihracat kültürü alan ama bugün ihracat gerçekleştirmeyen bu firmaları yeniden kazanabilmeliyiz. Bunun için arama konferansları düzenleyeceğiz. İhracatçılarımızı artıracağız” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.