Öne Çıkanlar çin İyi Parti kosgeb Op. Dr. Volkan Erdoğan  Harp ve Vazife Malullerine Yapılacak 2021 Yılı Ek Ödemeleri BGMP 2021 FIVB Kadınlar Kulüpler Dünya Şampiyonası 2021 Türkiye Karting Şampiyonası Emirates NBD Bank PJSC 1 Haziran 2021 tarihine kadar Ankarada uygulanacak koronavirüs önlemleri Alkın Kalkavan 20202021 Sezonu Süper Lig 9. Hafta karşılaşmalarının hakemleri belli oldu.

TL, FED Kararı Sonrası Bahar Havasını Sürdürebilecek Mi?

FED'in dün gece faizleri sabit tutma kararı almasıyla dolarda sert bir düşüş yaşandı. TL varlıklarındaki olumlu hava bozulmazken, bu 'bahar havasının' bozulup bozulmayacağı merak konusu oldu. Destek Menkul Değerler Analisti Aysun Göksu, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

TL’deki bahar havasının devam edip etmeyeceğine yönelik değerlendirmelerde bulunan Destek Menkul Değerler Analisti Aysun Göksu, Çin’den gelen zayıf makroekonomik veriler ve büyüme tahminlerinin aşağı çekilmesi ile düşük petrol fiyatlarının FED’in faiz artırım sürecinin beklenenden daha yavaş bir şekilde yapılmasına neden olduğunu belirterek “Faiz artırım sürecinin rotası olan makroekonomik datalardaki son duruma baktığımızda enflasyon ve büyümede olumlu bir tablo görürken istihdam piyasasındaki iyileşmeye rağmen ücret enflasyonunun sağlanamadığını görmekteyiz. FED, gösterge faiz oranını yüzde 0.25-0.50 aralığında sabit bırakarak ve ‘kademeli artış’ vurgusunu yineledi. Ancak sene içinde 4 defa olan artış beklentisinin böylelikle 2’ye düşmüş olması Dolar tarafında sert düşüşe neden oldu” dedi.

FOMC üyelerinin 2016 sonunda faizlerin 0,875 seviyesinde olmasını beklediklerini vurgulayan Göksu, “Para politikasında yapılacak kademeli değişikliklerle ekonomik faaliyetlerin ılımlı bir hızla artmasını ve istihdam göstergelerinin iyileşmesini bekliyorlar. Ancak "küresel ekonomik ve finansal gelişmelerin risk oluşturmaya devam ettiğini söylediler” açıklamasında bulundu. Göksu, FED Başkanı Janet Yellen’ın, faiz artışı kararı için Nisan ayındaki toplantıyı da işaret ederek bunun için her toplantının canlı ihtimal olduğunu hatırlatmasının ise piyasalarda pek de fazla fiyatlanmadığını gördüklerini belirtti.

-DOLAR FED SONRASI DÜŞÜŞÜNÜ SÜRDÜRÜYOR-

Piyasanın FED toplantısına verdiği reaksiyonu değerlendiren Göksu, şunları söyledi:

“Her ne kadar faiz artırım beklentisi bulunmasa da enflasyon, büyüme ve istihdamın olduğu ekonomik projeksiyonların yukarı yönlü revizyonun referans alınarak sonraki toplantılar için FED’in daha şahin bir tutum sergilemesi bekleniyordu. Ancak FED piyasa istediğini vermedi. Yavaşlayan global büyüme ve finansal piyasalardaki oynaklığın yarattığı risklere işaret edilerek 2016 yılında 4 kez yapılması beklenen faiz artırım hamlesinin 2’ye düşürülmesi gelişmekte olan ülke para birimlerinde pozitif fiyatlarken dolar/TL kuru ilk fiyatlamada 2.87 bölgesine dek gevşeme gösterdi. Satışların hızlandığı dolar kurunda teknik fiyatlamalara baktığımızda 2.8620 kritik bir destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin kırılması ile satışlar hızlanabilir ve 2.8440-2.8170 seviyelerine dek gevşeme görebiliriz. Kurda tekrar yükseliş hareketlerinin görülmesi için kısa vadede 2.90, orta vadede ise 2.93 dirençlerinin kalıcı olarak aşılması gerektiğini düşünüyoruz.”

Göksu, TL’deki bahar havasının ise FED iyimserliğinin etkisiyle bir süre daha fiyatlanabileceğini kaydetti.

-GÜVENLİ LİMAN ALTINDA YÖN YUKARI-

Açıklamanın ardından altında yaşanan fiyatlamaları değerlendiren Göksu, “FED’in faiz artış hızını azaltmasının ons altındaki yatay bandın yukarı yünlü geçilerek kritik 1250 direncinin aşılmasına neden oldu. Özellikle 1245-1250 aralığı altında bir fiyatlama görmediğimiz sürece altında pozitif görünümün korunacağını düşünüyoruz. Yükselişin devamında 1263 direncinin aşılmasıyla 1278 direnci hedeflenebilir. 1250 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanamaması durumunda ise, 1240-1225 önemli destek seviyelerini tekrar gündeme getirebilir” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.